Tez No İndirme Tez Künye Durumu
107902 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Y koromozumu varyasyonlarının analizi ve adli bilimler alanında kullanımı /
Yazar:CENGİZ CİNNİOĞLU
Danışman: PROF. DR. ERSİ ABACI KALFOĞLU
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Adli Tıp Enstitüsü / Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Konu:Adli Tıp = Forensic Medicine
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2001
126 s.
ÖZET Adli Bilimlerde, gerek nesep tayini gerekse olgu aydınlatmada Y kromozomu bialelik işaretleri son zamanlarda yağın olarak kullanım alam bulmuştur. Söz konusu işaretlerin doğru kullanımı için oluşturdukları DNA profillerinin sıklıklarının bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışma; bu işaretlerin Türkiye populasyonunda sıklık dağılımını yeni, etkin ve ucuz bir teknik olan DHPLC ile belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bir çok bilim dalında kullanılan bu tekniğin, Adli Bilimler açısından uygunluğu değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda yöntemin kolaylığı, hasasiyeti ve örnek basma maliyeti açısından uygun olduğu görüldü. 360 kişide yapılan incelemede, bölgelere göre sıklıkların dağılımı istatistiksel parametreler ile saptandı. İncelemeler sonucunda sıklıklar 7 coğrafi bölgede istatistiksel olarak değerlendirilirken, sonuçlar diğer dünya ülkeleriylede karşılaştırıldı. Elde edilen bulgular doğrultusunda, bölgeler kendi içinde istatistiksel açıdan fark görülmezken, dünya ülkeleri ile özellikle bazı işaretlerde büyük derecede anlamlı farklılıklar görüldü. Çalışmada Y kromozomu bialelik işaretlerin Adli Bilimler alanındaki çalışmaları dışında, evrim süreci, göç yollan ve bu polimorfizmin klinikle olan ilişkileri de değerlendirildi.
VII. SUMMARY Biallelic marker of Y chromosome has been used widely in paternity as well as solving cases In Forensic Sciences. To use these markers correctly the frequency of DNA profiles should be estimated accurately. This study has been designed to establish mentioned frequency of these markers in Turkish population by means of using DHPLC, a rather novel effective and inexpensive technique. This technique, that has been used in many other science areas, is established to be used in Forensic Sciences. Taken the results we have found, this technique has been shown to be an easy, accurate, and inexpensive per sample method. In 360 people, the distribution of freqency according to the geographical areas was determined by means of statistical parameters. As a result of the study biallic marker frequencies in 7 regions has been compared with those from other regions in other countries. According to our findings we could not determine any significant statistical differences within the regions in Turkey, while some particular differences of certain markers have been observed compared with other countries. In the study, the hypothesis that biallelic markers of Y chromosome can be used in Forensic Sciences has been supported, as well as we discussed other possible usage the the technique in molecular aspects of evolution, migration paths of the genes, and this polimorphism's applications in the clinic. 77