Tez No İndirme Tez Künye Durumu
201038
Ağaç malzeme rutubet miktarının su bazlı vernik katman özelliklerine etkisi / The effect of wood?s moisture content on layer properties of water borne varnishes
Yazar:HÜSEYİN PELİT
Danışman: PROF. DR. ABDULLAH SÖNMEZ
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
Konu:Ağaç İşleri = Wood Products
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
113 s.
Mobilya ve dekorasyonun vazgeçilmezi ve değismezi olan ağaç malzeme gerek iç gerekse harici kısımlarda kullanılan, kendine özgü çok sayıda avantajı olan bir yapı elemanıdır. Bir çok durumda ağaç malzeme tek basına yetersiz kaldığından ekonomik ömrünün uzatılabilmesi için uygun üstyüzey gereci ile desteklenmesi gerekir. Bu arastırmada, sarıçam (Pinus sylvestris L.) ve Doğu kayını (Fagus orientalis L.) ağacından elde edilen deneme örnekleri %8, %10, %12 rutubet miktarına getirilmis, üzerine su bazlı vernikler uygulanarak, ağaç türünün ve rutubet miktarının verniklerin sertlik, parlaklık ve renk değerleri ile yüzeye yapısma direncine etkileri incelenmistir. Arastırma sonuçlarına göre, renk ölçümlerinde kırmızı renk değeri en yüksek ve aynı düzeyde olmak üzere B vernik uygulanmıs sarıçam, A ve B vernik uygulanmıs Doğu kayını, en düsük sarıçam kontrol örneklerde, sarı renk değeri en yüksek B vernik uygulanmıs sarıçam, en düsük Doğu kayını kontrol örneklerde, metrik kroma değeri en yüksek B vernik uygulanmıs sarıçam, en düsük Doğu kayını kontrol örneklerde, toplam renk değisimi ise en çok %12 rutubet miktarındaki B vernik uygulanmıs sarıçam, en az %8 rutubet miktarındaki A ve B vernikleri uygulanmıs Doğu kayını örneklerde elde edilmistir. v Sertlik değeri en yüksek %8 ve %10 rutubet miktarındaki Doğu kayını kontrol örneklerde, en düsük %10 rutubet miktarındaki B vernik uygulanmıs örneklerde, A vernik için parlaklık değeri en yüksek %12 rutubet miktarındaki sarıçam ve Doğu kayını örneklerde, en düsük % 8 rutubet miktarındaki sarıçam ve Doğu kayını örneklerde, B vernik için parlaklık değeri en yüksek %8 ve %10 rutubet miktarındaki sarıçam, en düsük % 12 rutubet miktarındaki Doğu kayını örneklerde, yüzeye yapısma direnci ölçümlerinde ağaç türü ve rutubet miktarı önemsiz bulunmus, en yüksek yapısma direnci A vernik uygulanmıs örneklerde elde edilmistir.
The wood material? whic is indispensable for furniture and decoration? is a building component used both indoors and outdoors with many original advantages. In many circumstances?as the wood material is inadequate in its own it should be supported by appropriate surface materials in order to extend its economic life. ?n this study? the effects of wood species and the content of moisture on the hardness? gloss? colour change and adhesion resistance of the varnishes have been investigated by implementing water-based varnishes on the test panels of Scots Pine(Pinus sylvestris L.) and Beech (Fagus orientalis l.) whose content of moisture are 8%? 10% and 12%. According to the study result? in the colour measurement the highest red tone value and the same level have been obtained in the pines applied twocomponents varnish and in the beeches applied single and two-component varnish; the lowest has been obtained in the pine control samples. The highest yellow tone value has been obtained in beech control samples. The highhest colour value (metric chroma) has been obtained in the pines applied twocomponents varnis while the lowest has been obtained in the beech control samples. The highest hardness value has been obtained in beech control samples whose contentsof moisture are 8% and 10%; the lowest hardness value has been obtained in the samples applied two component varnish whose content of v moisture is 10%. The highest gloss measurement in the parallel direction to the grains has been obtained in the samples applied two-component varnish whose content of moisture is 10%? while the lowest has been obtained in the samples applied single-component varnish whose content of moisture is 8%. The differentiation of the moisture of wood materials applied single and twocomponent varnish has not formed a modifying effect on the samples? gloss which is paralel to the grains. In the measurement of the adhesion resistance? the tree species and content of moisture have been fouund non-significant? and the highest adhesion resistance has been obtained in single-compenent? waterbased varnish.