Tez No İndirme Tez Künye Durumu
392469
Cloud computing effectiveness assessment / Bulut bilişim etkinlik değerlendirmesi
Yazar:SERDAR YARLIKAŞ
Danışman: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Enformatik Enstitüsü / Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control ; İstatistik = Statistics ; İşletme = Business Administration
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2014
181 s.
Bulut bilişim etkinlik değerlendirmesi için kapsamlı bir model sunulmaktadır. Model teknik, kurumsal, ekonomik ve dışsal değişkenleri içermektedir ve bulut bilişim kullanıcıları ile değişik seviyelerde bulut bilişim hizmeti sağlayanları hedeflemektedir. Etkinliğin bağımlı ve bağımsız ayırıcı özellikleri tanımlanmaktadır. Modelin dört boyutunun herbirinin ölçütleri tanımlanmaktadır ve onların değerlendirmeleri ayakizi diyagramları biçiminde sunulmaktadır. En son modele götüren araştırmada, detaylı literatür taramasından sonra, çok sayıda uzman ile görüşüldü ve başlangıç modelini oluşturmak için anketler uygulandı. Bulut bilişim kurumlarındaki anket sonuçlarına güvenilirlik ve faktör analizleri uygulanarak, model güncellendi. Daha sonra ise modeli sonuçlandırmak için dört niteliksel keşfedici durum çalışması 10 şirkette uygulandı. Model, dört ilave doğrulayıcı durum çalışması ile doğrulandı. Bu model, kuruluşların güçlü ve zayıf yanlarını belirlemede ve değişik kurumların örnek alınmasında ya da kıyaslamasında kullanılabilecektir.
A comprehensive model is presented for cloud computing effectiveness assessment. The model consists of technical, organizational, economic and external dimensions and addresses users as well as providers of various levels of cloud computing service. Independent and dependent characteristics of effectiveness are identified. Measures of each of the four dimensions of the model are defined and their assessment is presented in the form of footprint diagrams. In the research that led to the final model, after a detailed literature review, a large number of experts were interviewed and questionnaires were applied to construct the initial model. By applying factor and reliability analysis to the results of a survey of cloud computing organizations, the model was updated. Then, four qualitative exploratory case studies in 10 companies were carried out to finalize the model. The model was validated through four further confirmatory case studies. This model can be used for identifying strengths and weaknesses as well as benchmarking and comparing different organizations.