Tez No İndirme Tez Künye Durumu
231487
Cumhuriyet'in ilk yıllarında Akhisar Kazası (1923-1933) / Akhisar Administraive District in the first years of the Turkish Republic (1923-1933)
Yazar:BELKIZ AYAZ
Danışman: DOÇ.DR. MEVLÜT ÇELEBİ
Yer Bilgisi: Celal Bayar Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
316 s.
Cumhuriyet'in İlk Yıllarında Akhisar Kazası (1923 ? 1933)? adlı tez çalışması ile Akhisar'ın Osmanlı Devleti'nin son dönemlerini de içine alarak kısa tarihçesi, idari ve nüfus yapısı ve Cumhuriyet sürecinde bu yapıdaki değişiklikler, sosyal, kültürel, iktisadi, ticari hayatı ortaya konulmuştur. Böylece hem yerel tarih anlayışı içinde, yaşadığımız yerin daha iyi tanınması ve algılanması sağlanmış, hem de Cumhuriyet ile birlikte yeni yaşam şeklinin, yeniliklerin ülkede nasıl algılanıp, uygulandığı küçük bir profilden gösterilmiştir. İlk başta, daha sonraki gelişmelerin nasıl ve hangi koşullarda oluştuğunu açıklarken, dayanak oluşturması maksadı ile, Akhisar kazasının coğrafi ve tarihi çehresinin ana hatları tespit edilmiştir. Akhisar'ın mevcut konumu ortaya konulduktan sonra çalışma, Akhisar'ın geçirdiği acı yıllar olan Milli Mücadele'deki yeri ile sürdürülmüştür. İncelenen dönemin öncesi ve sonrası ile bağlantılı olarak nüfus ve idari gelişimi yansıtılmış, kazanın nasıl bir büyüme gerçekleştirdiği vurgulanmıştır. Çalışma, Cumhuriyet ile birlikte yenilenen belediyecilik anlayışı çerçevesinde, Akhisar kazasının belediyesi ve belediye faaliyetleri ile devam ettirilmiştir. Belediye başkanlarının hizmetleri, yapılan imar ve bayındırlık faaliyetleri ile Cumhuriyet'in ilk on yılında Akhisar'ın nasıl gelişmiş bir kaza haline geldiği ve görünüm olarak da çehresinin değiştiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca, Cumhuriyeti ilk partisi olan Cumhuriyet Halk Fırkası ve çok partili hayata geçiş denemesinde kurulan Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın Akhisar'daki örgütlenmeleri üzerinde durularak, bugünkü demokrasinin hangi koşullarda oluşturulduğu konusuna dikkat çekilmiştir. Ayrı bir bölümde ele aldığımız sosyal ve kültürel faaliyetler arasında yer alan eğitim, spor, sağlık konuları ile kazanın yeni bir yaşama nasıl ayak uydurduğu, bugünkü kültürel seviyesine nasıl ulaştığı ele alınmıştır. Bayram ve çeşitli kutlamalar, yapılan gezi ve seyahatlerle Akhisar halkının girdiği etkileşim ve iletişim sahaları, inkılâpların kazada algılanışı ve uygulanışı incelenmiştir. Son olarak da Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte iktisadi ve ticari alanda meydana gelen gelişme ve değişmelerin Akhisar'daki yansıması, Akhisar ile özdeşleşen tütün ve tütüncülüğün aşamaları tespit edilmiştir.
It has manifested the short history, administrative and demographic structure of Akhisar including the last term of Ottoman State, the changes in this structure and the social, cultural and commercial life during the Republic with the tesis named ?Akhisar Administrative District In The First Years Of The Turkish Republic (1923-1933).? Thus it ensured to know better and recognize detailly the place where we are living in and also it has been showed how the new life style starting with the republic was perceived and practised in the country at the little perspective. At the begining, Because of understanding the later development in which coniditions and how, it was determined the geographical and historical background of Akhisar. After explaining Akhisar?s present location the study continued the Akhisar place in the Freedom war of Turkey. Related to the before and after the analized term, the development of the population and administration was reflected and underlined the progression of Akhisar. Research continued with Akhisar municipality and its activities considering the reconstituted municipal conception with the republic. It was tried to manifest the mayor?s serves, public Works and how Akhisar became an improved administraitve district during the first 10 years of the republic. Besides that, it was tried to take attention to the under which conditions today?s democracy had been built by analizing the organizational structures of Republic Public Party, the first party of the republic, and Free Republic Party, the second one founded in order to convert multi-partial system in Akhisar. The Education, sports and health subjects were analyzed in another part called social and culturel activities. In this part it is tried to manifest how Akhisar had transformed to modern life and achieved today?s culturel level. Bairam, some celebrations, interactions with the travelers, communication fields, perceptions of the revolutions in Akhisar were examined. At the end, the effects of the commercial progression started with republic to Akhisar, the tobacco became identical with the city and its steps were determined.