Tez No İndirme Tez Künye Durumu
469055
Acil durumlarda iç mekanların tahliyesine yönelik 3B CBS tabanlı akıllı mobil navigasyon sisteminin geliştirilmesi / Development of a 3D GIS based intelligent mobile navigation system for evacuation of indoor environments in emercengy cases
Yazar:YASİN ORTAKCI
Danışman: DOÇ. DR. İSMAİL RAKIP KARAŞ
Yer Bilgisi: Karabük Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Bilgisayar yazılımları = Computer softwares ; Cep telefonu = Mobile phone
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2017
114 s.
Günümüzde gökdelenler, hava alanları, alışveriş merkezleri gibi karmaşık ve çok katlı binaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Buna paralel olarak, bu tip binalarda zaman geçiren insanların sayısı da hızla artmaktadır. Birçok insan bu tarz binalarda yönlerini kaybetmekte, aradıkları yerleri ya da çıkışı bulmakta sıkıntı yaşamaktadırlar. Bunun da ötesinde, acil durumlarda, özellikle yangın durumunda, insanların bu binalardan çıkışı çok daha zorlaşmaktadır. Yine yangından kaçış esnasında binada belirli bölgelerde yığılmalar olmakta, bu durum paniğe ve izdihama sebep olabilmektedir. Hatta bazı afetzedeler çıkış güzergâhı bulamamakta, bunun doğal sonucu olarak da hayatlarını kaybedebilmektedirler. Hazırlanan bu çalışmada hem binadaki değişen koşullar hem de kullanıcının kişisel özellikleri dikkate alınarak, gerçek zamanlı çalışan, mobil bir arayüze sahip akıllı bir tahliye sistemi geliştirilmiştir. Bu tahliye sistemi başlangıçta kullanıcıya güvenli bir güzergâh sunmaktadır. Eğer kullanıcıya sunulan bu güzergahta kullanıcı için risk teşkil edecek bir gelişme olursa, sistem kullanıcıya alternatif ve daha güvenli bir güzergâh sunmaktadır. Bunun yanı sıra tahliye sistemi gerçek zamanlı çalışmakta, kullanıcının konumunu anlık olarak tespit edip bulunduğu konuma göre yönlendirme talimatları oluşturmaktadır. Ayrıca sistemi diğer alternatif tahliye ve yönlendirme sistemlerinden ayıran en önemli özellik, kullanıcıyı kişisel özelliklerine göre yönlendirebilmesidir. Yani tahliye sistemi her kullanıcıya özel çıkış güzergahları sunabilmektedir. Böylece kullanıcı kendisi için en uygun ve güvenli güzergahtan tahliye edilmiş olacaktır. Bu sistemde kullanıcıların konumu RFID (Radio-Frequency Identification) teknolojisi ile takip edilmektedir. Kullanıcının tahliyesi için gerekli olan yönlendirme talimatları merkezi bir sunucu üzerinde yapay sinir ağıyla desteklenmiş bir modül üzerinde hazırlanmaktadır. Bu yapay sinir ağı, sistemi akıllı bir yönlendirme sistemine dönüştürmektedir ve diğer alternatif tahliye sistemlerine üstün kılmaktadır. Sunucu üzerinde üretilen yönlendirme talimatları gerçek zamanlı olarak kullanıcının akıllı telefonuna gönderilmektedir. Sistem kullanıcıyı anlık olarak telefonu üzerinden sesli ve görsel öğeler ile çıkışa yönlendirmektedir. Geliştirilen sistem, yaygın kullanıma sahip bir tahliye sistemi olmaya aday niteliktedir. Anahtar Sözcükler : Bina içi yönlendirme, mobil, RFID, tahliye, yangın, yapay sinir ağı.
Today the number of complex and multi-storey buildings, such as skyscrapers, airports and shopping centers, is on the increase with each passing day. In parallel to this, the number of people spending time in such buildings is also on a rapid increase. In these buildings, many people lose their direction, fail to find the places or the exits they are seeking, and thus, they end up with experiencing problems in such cases. Beyond that, it becomes much more difficult for people to exit these buildings under emergency cases, particularly in case of a fire. Congestions occur in certain spots of the building when the people are escaping from the fire, which then leads to panic and confluence. Even, some victims of disaster cannot find an escape route and lose their lives as a foregone conclusion of this situation. Within this context, a dynamic, intelligent, realtime, mobile evacuation system has been developed, which guides each one of people within the building according to their own physical features and varying conditions within the building in the case of fire. The system produces a secure exit route for each user. If any event occurs that poses a risk for a user on his/her route, system produces an alternative and more secure route for the user. In addition to this, the evacuation system runs as a real-time manner and produces the navigation instructions by positioning the user instantly. The most important property of the system that makes it different than the other evacuation and navigation systems is the capability of navigating the user according to his/her personal features. In short, the evacuation system can produce special exit route for each user. Thus, the user will be evacuated through the most convenient and secure path from the building. In this system, the location of the users is tracked by the RFID Technology. The necessary instructions for guidance to evacuate the users are prepared on an artificial neural network-assisted module on a server. The artificial neural network transforms the system to an intelligent navigation system and makes it superior to the other evacuation systems. The produced navigation instructions are sent to the users' smartphones in a real-time manner. The proposed system guides the users over their smartphone instantaneously via vocally-visual elements and allows them to be transported to the exit. The developed system has the quality of becoming a candidate of being a commonly-used evacuation system. Key Word : Indoor navigation, mobile, RFID, evacuation, fire, artificial neural network.