Bu çalımada, üç farklı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) kültürçeidinde (cv. Simav, cv. Erzincan Çalı, cv. Manyas Horoz), tohumçimlenme aamasında ve gelime dönemindeki bitkilere uygulanandeiik konsantrasyonlardaki tuzun (0, 50, 100 ve 150 mM NaCl), tohumçimlenmesi, fide geliimi, yaprak baıl su içerii, fotosentetik pigmentmiktarları, prolin ve protein içerikleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesiamaçlanmıtır.Elde ettiimiz sonuçlara göre, uygulanan tuz konsantrasyonuartıına paralel olarak, incelenen tüm fasulye kültür çeitlerinde tohumçimlenme oranı, oluan fidelerde yaprak baıl su içerii ile yaprak yaaırlıkları azalmakta, kuru aırlıkları ise artmaktadır. Uygulanankonsantrasyonla baıntılı oluan tuz stresi, incelenen üç fasulye kültürçeitinde klorofil pigment içeriklerinde, kontrollerden farksız, genelde birazalma; karotenoid pigment içeriinde ise, kontrol düzeyini koruyan biretkinlik göstermitir. Dier yandan, uygulanan tuz konsantrasyonuartıına paralel olarak, incelenen tüm fasulye çeitlerinde prolinmiktarının arttıı, protein içeriinin ise azaldıı saptanmıtır. Deneyselbulgularımız, Simav fasulyesinde tuzluluk toleransının, Manyas Horoz veErzincan Çalı çeitlerine göre, daha belirgin olduunu göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Fasulye, Phaseolus vulgaris L., NaCl,Prolin, Protein, Tuz Stresi, RWC.
|
This study was conducted to evaluate the effect of NaClconcentrations (0, 50, 100, 150 mM NaCl), applied to plants during seedgermination and growth stages, on the seed germination, seedlinggrowth, leaf relative water content, photosynthetic pigment content,proline and soluble protein content of three different bean cultivars(Simav, Erzincan Çalı and Manyas Horoz).According to the experimental data, in all bean cultivars,germination percentage, relative water content and fresh weight of leavesdecreased with increased NaCl concentration, in contrast dry weights ofleaves increased by the stress. There were no significant changes on thechlorophyll and carotenoid pigment contents by NaCl salinity. Althoughincreasing NaCl concentrations caused a rise in proline content, it led todecrease in soluble protein content of all bean cultivars. Based on theresults of the experiment, Simav cv. was assessed as more tolerant toNaCl salinity than Manyas Horoz and Erzincan Çalı cvs.Key Words: Bean, Phaseolus vulgaris L., NaCl, Proline, Protein,Salt Stress. |