Tez No İndirme Tez Künye Durumu
176962
Security and quality of service for wireless sensor networks / Kablosuz algılayıcı ağlarda güvenlik ve servis kalitesi
Yazar:EMRAH TOMUR
Danışman: DOÇ. DR. Y. MURAT ERTEN ; PROF. DR. SEMİH BİLGEN
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Enformatik Enstitüsü / Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Güvenlik = Security ; Kablosuz ağlar = Wireless networks ; Sensörler = Sensors ; Servis kalitesi = Service quality
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2008
217 s.
Kablosuz algılayıcı ağlarda güvenlik ve servis kalitesi konuları incelenmiştir. Servis kalitesi perspektifi daha çok uygulama seviyesinde olup uzamsal çözünürlük, kapsama alanı, sistem ömrü ve çarpışmaya bağlı paket kaybı olmak üzere dört başlıktan oluşmaktadır. Ele alınan güvenlik konuları ise mesaj bütünlüğü ve kimlik doğrulamasıdır. Bu kapsamda, güvenlik ve servis kalitesi arasındaki etkileşimler güvenlik ve uzamsal çözünürlük arasındaki kanal kapasitesi kaynaklı ödünleşime özel bir önem verilerek incelenmiştir. En iyi ödünleşim noktasını sağlayan güvenlik ve uzamsal çözünürlük değerleri tespit edilmiştir.Ayrıca, küme tabanlı kablosuz algılayıcı ağları tüm operasyon süresi boyunca istenen servis kalitesi ve güvenlik seviyesinde tutmak için bir yöntem önerilmiştir. Bu yöntem literatürdeki diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında daha basit ve daha başarılıdır.
Security and quality of service (QoS) issues in cluster-based wireless sensor networks are investigated. The QoS perspective is mostly at application level consisting of four attributes, which are spatial resolution, coverage, system lifetime and packet loss due to collisions. The addressed security aspects are message integrity and authentication. Under this scope, the interactions between security and service quality are analyzed with particular emphasis on the tradeoff between security and spatial resolution for channel capacity. The optimal security and spatial resolution levels which yield the best tradeoff are determined.In addition, a control strategy is proposed to achieve the desired quality of service and security levels during the entire operation of a cluster-based sensor network. Compared to the existing studies, the proposed method is simpler and has superior performance.