Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
478483
|
|
Propil parabenin olgunlaşmamış erkek sıçanlardaki antiandrojenik etkilerinin araştırılması / Assesing antiandrogenic effects of propyl paraben on immature male rats
Yazar:ECEM ÖZDEMİR
Danışman: PROF. DR. NURHAYAT BARLAS
Yer Bilgisi: Hacettepe Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
87 s.
|
|
Gelişen endüstriyel sanayi ile en çok kullanılan paraben çeşitlerinden biri olan propil paraben (propil 4-hidroksibenzoat) çevresel ve fiziksel koşullara karşı stabilitesi, geniş spektrumlu aktivitesi, dünya çapında kabul edilen uygunluğu, kimyasal biyoçözünürlülüğü, küf ve mantar oluşumunu engellemesi ve düşük maliyeti gibi özelliklerinden dolayı yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu çalışmada propil parabenin 6 haftalık kısırlaştırılmış Wistar albino erkek sıçanlar üzerindeki antiandrojenik etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 10 gün boyunca gerçekleştirilecek doz uygulamasında propil parabenin erkek üreme sistemi dokuları üzerindeki antiandrojenik etkilerinin ayrıntılı olarak incelenmesi için Hershberger Yöntemi seçilmiştir. 10 günlük uygulama sonunda sıçanların ventral prostat, seminal vezikül, Cowper bezi, penis ucu, karaciğer ve böbrek ağırlıkları ve günlük tüketilen yem ve su tüketimleri kaydedilmiş, kalpten alınan kan örnekleri ile hematolojik analizler ile folikül stimüle edici hormon ve luteinize edici hormon (FSH, LH) ölçümleri gerçekleştirilmiştir.
Yapılan karşılaştırmalı analitik çalışmalar sonucunda, 250 mg/kg/gün propil paraben doz miktarında incelenen ventral prostat, seminal vezikül, Cowper bezi, penis ucu ile karaciğer doku ağırlıklarında azalma, dokularda küçülmeye bağlı gözlenen atrofik histopatolojik bulgular ve serum LH düzeyinde artış meydana gelmiştir. Bu bulgular antimikrobiyal bir koruyucu olarak kullanılan propil parabenin antiandrojenik etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
|
|
With the effects of developing industrial industry, one of the most used paraben class; the propyl paraben (propyl 4-Hydroxybenzoate), is widely used in many products because of their low toxicity, physical and chemical stability, wide spectrum activity, worldwide admitted applications, biosolubility, preventing from mold and yeast and their low cost.
In this study it will undertake to understand the antiandrogenic effects of propyl paraben on the 6-weeks old castrated male Wistar albino rats. Due to aim of investigating the antiandrogenic effects of propyl paraben on the male reproductive tracts, the 10-days Hershberger Bioassay has chosen. After the 10-days treatment period, the evaluation of weights of accessory tissues of the male reproductive tracts, body and weights plus food and water consumption were recorded. The LH and FSH hormone levels and hematologic results had also analyzed.
As a result of the comparative analytical studies, there was a decrease in androgenic tracts and liver tissues weights, increase in serum LH levels and atrophic aspects on histopathological endpoints on 250 mg/kg/day of propyl paraben dose. These specific findings strongly indicate that propyl paraben, an antimicrobial preservative, has an antiandrogenic activity. |