Tez No İndirme Tez Künye Durumu
309785
Güneydoğu Karadeniz'de (Trabzon) karasal kökenli ağır metal kirliliğinin alansal ve zamansal dağılımı / Spatial and temporal distribution of heavy metal pollution origined with terrestrial in the Southeast Blacksea (Trabzon)
Yazar:KORAY ÖZŞEKER
Danışman: YRD. DOÇ. DR. COŞKUN ERÜZ
Yer Bilgisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Balıkçılık Teknolojisi = Fisheries Technology
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2012
154 s.
Bu çalışmada, Doğu Karadeniz bölgesi dağlarından doğarak, geçtikleri bölgelerden bünyesine aldığı doğal element ve bileşiklerle birlikte havzada mevcut ev ve sanayi tesislerinin atıklarını da taşıyarak, Trabzon kıyılarından Karadeniz'e boşaltan üç önemli akarsu olan Değirmendere, Yanbolu ve Solaklı akarsularının boşaldıkları kıyılarda doğal ve antropojenik ağır metal kirliliğinin zamansal ve alansal dağılım düzeyleri araştırılmıştır. Araştırma kapsamında, kirlilik etkeni olarak irdelenen Cu, Pb, Zn, Ni ve Co elementlerinin su, askıda katı madde ve sediment'te mevcudiyeti incelenmiştir. Çalışılan metaller, bölgeler bazında mukayese edildiklerinde, en yüksek metal değerlerinin Solaklı bölgesinde, en düşük metal değerlerinin ise Yanbolu bölgesinde olduğu tespit edilmiştir. Metal değerlerinin mevsimsel dağılımı irdelendiğinde ise en yüksek konsantrasyonların Sonbahar mevsiminde olduğu görülmüştür. Araştırılan bölgelerin sediment haricinde kirlilik yükünün beklenenden az olduğu ayrıca antropojenik etkinin ise doğal kaynaklı kirlilik yüküne göre daha düşük olduğu ortaya konulmuştur.
In this study, temporal and spatial distributions of natural and anthropogenic heavy metal pollution levels are investigated in the coasts where Değirmendere, Yanbolu, and Solaklı rivers, originating from the mountains of the Eastern Black Sea region, collecting natural elements and compounds from regions on their flow routes, and also moving west of the existing home and industrial facilities in basin, disembogue. The presence of Cu, Pb, Zn, Ni, and Co elements, studied as a pollution effect, in water, suspended solid and sediment was investigated within the research. When studied metals were compared over regions, it is determined that the highest metal values were obtined from Solaklı region, and the lowest metal values were obtained from Yanbolu region. When the seasonal distribution of metal values was analyzed, the highest concentrations were obtained in autumn season. It was revealed that expected pollution load from studied regions was lower except for sediment and also anthropogenic impact was lower than pollution from natural sources.