Tez No İndirme Tez Künye Durumu
111067 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Din felsefesi açısından Büyük Patlama Teorisi / Religion philosophy and Big Bang Theory
Yazar:OSMAN CANER TASLAMAN
Danışman: DOÇ. DR. KASIM TURHAN
Yer Bilgisi: Marmara Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İlahiyat Ana Bilim Dalı
Konu:Din = Religion ; Felsefe = Philosophy
Dizin:Allah = God ; Allah = God ; Büyük Patlama Teorisi = Big Bang Theory ; Din felsefesi = Religious philosophy ; Evrim = Evolution ; Evrim modelleri = Evolution models ; Felsefe = Philosophy ; İslamiyet = Islam
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
118 s.
ÖZET Bu çalışmada Büyük Patlama Teorisi' nin din felsefesi açısından doğurduğu sonuçlar gösterilmeye çalışılmıştır. 1. Bölüm olan Girişte, kozmoloji ve kozmogoni bilimlerinin tarihsel gelişimine değinilmiş ve Büyük Patlama Teorisi kısaca tanıtılmıştır. 2. Bölümde, Büyük Patlama Teorisi ortaya konmadan önceki iddialar incelenmiştir. Bu iddia sahipleri maddeyi ezeli kabul edip etmemelerine ve Tanrı'nın varlığını kabul edip etmemelerine göre sınıflandırılmıştır. Ayrıca bu konunun bilinemeyeceği iddiasında olan agnostik tavra da önemine binaen yer verilmiştir. 3. Bölümün A kısmında, Büyük Patlama Teorisi 'nin temel delilleri olan hem matematiksel kökenli, hem de gözlemsel ve deneysel kökenli deliller ortaya konulmuştur. Bu deliller, Büyük Patlama Teorisi 'nin bir çok bilimsel kitapta evrenin nasıl oluştuğunun tutarlı ve bilimsel tek açıklaması olarak gösterilmesinin sebebini açıklamaktadır. 3. Bölümün B kısmında, evrenin ezeli olmadığını ispatlayarak Büyük Patlama Teorisi'ni dolaylı yoldan destekleyen deliller, bu teorinin yan delilleri olarak ele alınmıştır, C kısmında ise Büyük Patlama Teorisi 'ne karşı bilim adamları tarafından ileri sürülen en önemli modeller incelenmiştir. 4. Bölümde, Büyük Patlama Teorisi'nin yol açtığı düşünülen felsefi sonuçlar gösterilmeye çalışılmıştır. Bu sonuçları gösterebilmek için ikinci bölümde tanıtmaya çalıştığımız iddialar, Büyük Patlama Teorisi'nin ışığında tekrar ele alınmıştır. Bu teoriyle maddenin ezeli olmadığının, evrenin aşamalı-gelişmeci bir süreçle oluştuğunun anlaşılmasının, evrendeki amaçsal yapıya dair verilerin eldeVI edilmesinin ve evrenin ebedi olmadığının keşfedilmesinin felsefi açıdan önemli sonuçlar doğurduğu gösterilmeye çalışılmıştır.