KURBAN, Ayhan. Ak Parti Dönemi Sivil-Asker İlişkilerinin Dönüşümü Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2014.
Bu çalışmada siyasi tarihimizde önemli bir yer tutan sivil-asker ilişkileri Ak Parti dönemi özelinde analiz edilmiştir. Daha önceki dönemlerde birçok kez karşı karşıya gelen bu iki siyasi aktörün asker tarafı özellikle Ak Partinin 2. döneminden sonra eski etkisini yitirmeye başlamıştır.
Bu bağlamda dönemin militarizm kavramı ve sivil-asker ilişkilerine ait genel yaklaşımlar 1. bölümde ele alınmış, geçmiş dönemin yorumlanması ve militarizm kavramının ışığında Ak Parti dönemine kadar yaşanan siyasi gelişmeler yazının ikinci ve üçüncü bölümünde değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde ayrıca yazının odak noktası olan Askeri Darbelerin Neden Olduğu Antidemokratik yapılar ve sorunlar ele alınmış, 5. bölümde Ak Parti döneminde sivil asker ilişkilerinin seyri ve yaşanan dönüşüm irdelenmiştir. Sonuç bölümünde ise bahsi gecen dönüşümün iç ve dış kaynaklı sebepleri, asker-sivil ilişkileri alanında yapılan mevzuat değişikliklerinin yeterli olup olmadığı ve dönüşümün kalıcılığı tartışılmıştır. Ekim 2013 çalışmanın sonlandırıldığı tarihtir. Bu tarihten sonraki gelişmeler çalışmada yer almamaktadır. Bu çalışmada literatürde yer alan çalışmalardan, kütüphane ve kaynak araştırmalarından, internet üzerinden gazete taramalarından, analitik bakış açısı tekniğinden ve saygıdeğer uzman fikirlerinden faydalanılmıştır.
Çalışmanın sonucunda Türkiye 'de sivil asker ilişkilerinin normalleşme yolunda olduğu ancak henüz demokratik ülkelerde olması gerektiği ölçüde yasal düzenlemelerin yapılmadığı tespiti yapılmış, bu bağlamda asker-sivil ilişkilerinde tam manasıyla bir dönüşüm yaşanması için önümüzdeki zaman diliminde gündeme alınması gereken bazı hususlar üzerinde durulmuştur.
|
KURBAN, Ayhan, Transformation of Civil Military Relations Under AKP Period
In this work, Civil-Military relations, which holds a significant place in our political history is analyzed under AKP period. The Military side of two actors of which came across for many times during previous periods has lost its impacts particularly AKP's second deriod.
In this context, general approaches which relate to the concept of militarism and civil-military relations handled in the first chapter, interpretation of the past period and in the light of concept of militarism; political development until the AKP period are considered in second and third chapters. In the fourth chapter, as the focal point of the work, anti-democratic structures caused by military coups and their troubles are handled. In the fifth chapter, during AKP period, the journey of civil-military relations and the process of transformation were examined. In the conclusion part, internal and external causes of afore mentioned transformation, whether legislative changes carried out in civil-military relations area is enough or not, permanence of the transformation are discussed.
In this study, Works in the literature, research of library and resources, scanning of newspapers on the internet, the way of analytical perspective and respectable experts' ideas are used
In the consequence of the work, it is determined that civil-military relations in Turkey is in the way of normalization, but legislative regulation haven not yet done as expected in democratic countries. In this context, in order to have complete transformation in civil-military relations, some issues which are required to take into considerations are touched upon. |