Tez No İndirme Tez Künye Durumu
376875
Aydın ilindeki semt pazarlarında satışa sunulan beyaz, tulum ve lor peynirlerinde listeria monocytogenes ve salmonella spp varlığının araştırılması / An investigation on the presence of listeria monocytogenes and salmonella spp. in white, tulum and lor cheese sold on local open markets in Aaydin province
Yazar:SONGÜL ELMAS
Danışman: PROF. DR. ERGÜN ÖMER GÖKSOY
Yer Bilgisi: Adnan Menderes Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Konu:Veteriner Hekimliği = Veterinary Medicine
Dizin:Aydın = Aydın ; Besin hazırlama ve dağıtma = Food handling ; Beyaz peynir = White cheese ; Listeria monocytogenes = Listeria monocytogenes ; Lor peyniri = Whey cheese ; Pazarlar = Markets ; Peynirler = Cheeses ; Salmonella = Salmonella ; Semt pazarları = Periodic markets ; Tulum peyniri = Tulum cheese
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
57 s.
Elmas S. Aydın ilindeki semt pazarlarında satışa sunulan beyaz, tulum ve lor peynirlerinde Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. varlığının araştırılması Bu çalışmada Aydın ilinde çeşitli pazarlardan toplanılan toplam 60 adet peynir örneği (20 beyaz , 20 tulum ve 20 lor peyniri) Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. varlığı yönünden incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda örneklerin hiçbirinde Salmonella spp.'ye rastlanılmazken 1 adet tulum peyniri ve 2 adet lor peyniri örneklerinde L. monocytogenes saptanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda; peynir örneklerinin üretimi ve pazarlanması sırasında hijyenik koşullara yeterince dikkat edilmediği belirlenmiştir. Peynir örneklerinde listeriosis hastalığı etkeni olan Listeria monocytogenes'in bulunması çiftlikten sofraya gıda güvenliği uygulamalarına sıkıca uyulması gerektiğini ve peynirin halk sağlığı açısında ciddi riskler taşıyabileceğini ortaya koymaktadır. Anahtar kelime: Listeria monocytogenes, Salmonella spp., peynir
Elmas S. An investigation on the presence of Listeria monocytogenes and Salmonella spp. in white, tulum and lor cheese sold on local open markets in Aydın province In this study, a total of 60 cheese samples, (20 white cheese, 20 tulum cheese, 20 lor cheese) collected from various local open markets in Aydın province, were investigated in order to determine presence of Listeria monocytogenes and Salmonella spp. The results of microbiological analyses showed that no Salmonella spp. were encountered in any of the cheese samples investigated. One tulum cheese sample and two lor cheese samples were found to be contaminated with L. monocytogenes. As a result, it was concluded that microbiological quality of cheese samples generally poor due to inadequate hygienic conditions provided during production and marketing. Presence of L. monocytogenes causing listeriosis in cheese samples examined showed the importance of food safety protocols of from farm to fork approach and the public health risk caused by cheese. Key Words: Salmonella spp., Listeria monocytogenes, cheese