Tez No İndirme Tez Künye Durumu
285601
A holistic approach to historic environments integrating tangible and intangible values case study: İbrahimpaşa Village in Ürgüp / Tarihi çevrelerde somut ve somut olmayan değerleri bütünleştiren bir yaklaşım: Ürgüp, İbrahimpaşa Köyü örneği
Yazar:ÖZLEM KARAKUL
Danışman: DOÇ. DR. CANA BİLSEL ; PROF. DR. ÖMÜR BAKIRER
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Mimarlık Bölümü
Konu:Mimarlık = Architecture
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2011
364 s.
Koruma uzmanları, son yıllarda, tarihi çevrelerdeki sorunların ve çözümlerin temelinde, kültürel değerlerin olduğu konusunda uzlaşmaktadırlar. Bu bakımdan, koruma çalışmalarında, somut varlıkların yanı sıra, somut olmayan değerlerin de dikkate alınması gereklidir. Bu çalışma, tarihi çevreleri somut ve somut olmayan değerlerin bütünü olarak incelemek ve korumak üzere bir kavramsal çerçeve ve yöntem geliştirerek, somut olmayan değerlerin koruma çalışmalarına katılımını sağlamayı amaçlamaktadır.Bir bütünlük olarak, tarihi kentsel çevreler, yapılı ve doğal yapıların oluşturduğu fiziki yapıyı kapsayan somut varlıklar ile bu çevrelerdeki kültürel eylemler, kültürel anlatımlar; yapılı çevrelerin anlamları ve onlara atfedilen değerleri içeren somut olmayan değerlerden oluşmaktadır. Somut varlıkları biçimlendiren somut olmayan değerlerin anlaşılması ve belgelenmesi, tarihi çevrelerdeki yapı ve yerleşim biçimlerindeki çeşitliliğin anlaşılmasına da yardımcı olmaktadır.Bu çalışma, somut ve somut olmayan değerlerin etkileşimlerine yönelik kavramsal bir çerçeve geliştirmekte, bu değerlerin ve etkileşimlerinin belgelenmesi, korunması ve sürdürülmesine yönelik bir yöntem oluşturmakta ve bu kavramsal ve yöntemsel çerçeveyi, İbrahimpaşa Köyü örneğinde tartışmayı amaçlamaktadır. İlk olarak, araştırma soruları, somut ve somut olmayan değerler arasındaki ilişkilerin kavramsal olarak anlaşılması, belgelenmesi ve incelenmesine yönelik yöntemsel bir çerçeve oluşturulması amacıyla geliştirilmiştir. Daha sonra, kavramsal ve yöntemsel çerçeve, örnek çalışma ve etnografik araştırmanın birlikteliğinden oluşan bütünleşik bir yöntem kullanılarak, İbrahimpaşa Köyü'nde uygulanmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, somut ve somut olmayan değerlerin etkileşimlerinin sürekliliğini sağlamanın, korumada yaşamsal bir konu olduğunu ve farklı etkileşimlerin sürdürülmesi için özel yaklaşımların geliştirilmesi gereğini öne süren bir koruma yaklaşımı ortaya koymaktadır.
Specialists in conservation have recently reached a consensus about accepting cultural values as the basis of both problems and solutions within historic environments. In this respect, besides tangible properties, the intangible values need to be considered in the conservation studies. This study aims to develop a conceptual framework and methodology for the analysis and the conservation of historic environments as entities of intangible and tangible values to provide the integration of intangible values in conservation studies.As an entity, a historical urban fabric is formed by tangible features, namely, the physical structure made of built and natural structures; and intangible values, specifically, cultural practices and expressions within the built environments, meanings expressed by them and values attributed to them. Understanding and documenting intangible values which shape tangible values, help to explain the variability of buildings and settlement forms within historic environments.This study develops a conceptual and methodological framework for the documentation, conservation and sustainability of the interrelations of intangible and tangible values in the case of İbrahimpaşa Village. First, the research questions are elaborated to understand the relations between tangible and intangible values theoretically and to develop a methodological framework for the documentation and analysis of these. Then the conceptual and methodological framework is applied to the case of İbrahimpaşa Village using a combined methodology composed of the case study and the ethnographic research. As a result, the study puts forward a conservation approach, asserting that the sustainability of the interrelations between tangible and intangible values is vital for the conservation of historic environments and that specific approaches need to be developed for particular interrelations to provide their continuation.