Tez No İndirme Tez Künye Durumu
76068 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
An Information system acquisition management model for Turkey / Türkiye için bir bilgi sistemi edinme yönetimi modeli
Yazar:SEMİH ÇETİN
Danışman: PROF. DR. ZİYA AKTAŞ
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Bilgi sistemleri = Information systems ; Bilişim sektörü = Information sector
Onaylandı
Doktora
İngilizce
1998
239 s.
Dünyadaki müşteri ve çözüm sunan kuruluşlar bilgi sistemlerinin satın alınması sürecindeki ortak çalışmaları sırasında birtakım güçlüklerle karşılaşmaktadırlar. Bu güçlükler müşteri ve çözüm sunan kuruluşları bazen anlamsız tartışmaların bile sözkonusu olabildiği tehlikeli bir ortama taşımaktadır. Benzer sorunlar, Türkiye'deki bilgi sistemi edinme süreçleri için de geçerlidir. Daha da önemlisi, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun sınırlayıcı kuralları gibi nedenlerden dolayı Türk bilişim sektöründeki kuruluşlar birtakım ek sorunlarla da karşı karşıya kalmaktadırlar. Bununla birlikte, günümüzde dünyada ve ülkemizde faaliyet gösteren birçok modern kuruluş; müşteri kuruluşlarının çözüm sunan kuruluşlarla ortak çalışabildiği daha etkin satın alma süreçlerini kullanma yolundadırlar. Böyle etkin bir satın alma yaklaşımı olarak Euromethod; yöntemsel bir bilgi sistemi edinme yönetimi yaklaşımdır. Bu tez çalışması; Euromethod'u temel alan bir bilgi sistemi edinme yönetim modelini (TÜBSEM) Türkiye için önermeyi amaçlamaktadır. Bununla beraber, Euromethod'un bilgi sistemi edinme dizgeleri için bir uygulama çerçevesi olarak tanımlanması, en iyi satınalma örneklemelerinin diğer satınalma süreçlerine uygulanması, bu amaçla Web tabanlı bir yazılım destek aracının kullanılması ve "etkileme analizi" safhasının Euromethod kapsamındaki bilgi sistemi edinme yönetimi sürecine dahil edilmesi de tez çalışmasının diğer özgün katkıları olarak nitelendirilebilir.
Globally, customer and supplier organizations are often encountering difficulties when they are working together as part of the procurement of an information system. The difficulties consistently lead to a vicious circle in which customers and suppliers have sometimes pointless discussions. Similar problems exist for information system acquisitions in Turkey, too. Even worse, information technology organizations in Turkey suffer from some extra problems such as severely restricting rules of Law 2886 for the public sector. Nevertheless, many modern organizations today, worldwide and in Turkey, are committed to achieving informed procurement in which customer organizations aim to develop a partnership with their chosen suppliers. As an informed procurement approach, Euromethod is a methodological framework for information system acquisitions. The focus of this thesis study is proposing a management model, TÜB SEM, based on Euromethod for information system acquisitions in Turkey. Considering Euromethod as an application framework for information system acquisition patterns, introducing the use of best acquisition practices together with a Web-enabled tool, and inclusion of "impact analysis" phase in Euromethod may be cited as other contributions of the study.