Tez No İndirme Tez Künye Durumu
200922
Geniş yapraklı pıtrak (Turgenia latifolia (L.) Hoffm.) tohumlarının çimlenme fizyolojisi ve bazı çıkış özelliklerinin belirlenmesi / Determination of some emergence characteristics and germination physiolgy of great bur parsley (Turgenia latifolia (L.) Hoffm.)
Yazar:REYYAN YERGİN
Danışman: PROF.DR. IŞIK TEPE
Yer Bilgisi: Yüzüncü Yıl Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Ziraat = Agriculture
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
56 s.
Bu çalışmada, başta tahıllar olmak üzere birçok tarım alanında sorun oluşturan geniş yapraklı pıtrak (Turgenia latifolia (L.) Hoffm.) tohumlarının çimlenme sıcaklığının belirlenmesi, canlılık oranı, dormansiyi kırma çalışmalarının yanı sıra çimlenme üzerine tuzluluk ve pH gibi faktörlerin etkileri araştırılmıştır. Çalışmada kullanılacak olan geniş yapraklı pıtrak tohumları, Van merkezinden tarım alanlarından rasgele seçilen bölgelerden 2003-2004 yıllarında toplanmıştır. T. latifolia tohumlarının %98 oranında canlı olduğu, maksimum çimlenme sıcaklığı 2003 yılı için 25ºC, 2004 yılı için 20ºC, minimum çimlenme sıcaklığı ise her iki yıl için 5ºC olarak tespit edilmiştir. Optimum çimlenme sıcaklığı ise 15ºC olarak belirlenmiştir. pH'ın ve sülfürik asit uygulamasının çimlenme üzerine etkili olmadığı, tuzluluğun ise hem canlılık hem de çimlenme üzerine olumsuz etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. HPLC yöntemi kullanılarak yapılan hormon analizi sonucu dışardan uygulanan GA3'in tohumlar tarafından alındığı ancak çimlenmeyen tohumlarda bazı metabolik faaliyetler gerçekleşmediği için birikmenin olduğu tahmin edilirken, GA3 uygulamasında en yüksek çimlenme oranı 2003 yılı için 150 ppm'de %9, 2004 yılı için 100 ppm'de %4.5 olarak tespit edilmiştir. 5ºC sıcaklıkta bekletildikten sonra farklı ortamlarda çimlendirilen tohumların toprak derinliğinde en iyi 0-2 cm derinlikte çıkış yapabildiği, soğukta bekletme süresi arttıkça çimlenme oranın arttığı ve bu bekletilme süresinden sonra en yüksek çimlenmenin 5ºC'de olduğu tespit edilmiştir. Çok güçlü dormansiye sahip olan tohumların bir kısmının dormansisinin kırılmasında meyve kabuğu ve soğukta bekletmenin önemli etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Yabancı ot, Turgenia latifolia, Tohum, Çimlenme fizyolojisi, Dormansi.
In this studies breaking dormancy, seed viability, determination of the germination temparature of the seeds of great bur parsley (Turgenia latifolia (L.) Hoffm.), causing problems in many cultivated fields especially on grains besides salinity and the effects pH factors were investigated. The seeds great bur parsley to be used in the study were collected ramdomly from agricultural areas in the central Van province in 2003 and 2004 years. It was detected that 98% of the T. latifolia seeds were a viability, max. germination temperature was 25ºC in 2003, 20ºC in 2004 and min. germination temperature was 5 ºC for both 2003 and 2004. Optimum germination temperature had found as 15ºC. It was found that the pH and H2SO4 did not have an effect on germination whereas salinity both viability and germination did not observation having an effect on germination. As a result of the hormone analsis used HPLC method, it was seen that the applied GA was take in by the seed but became some of the metabolic activities did not take place accumulation occured and germination took place in GA application the highest germination rate was ascertained as 9% in 150 ppm in 2003 and 4.5%in 100 ppm in 2004 After stratification it was detected that seeds germinated in various mediums, were able to germinate of best 0-2 cm in soil depth, and on the stratification period increased te germination ratio also increased and after this stratification period it was seen that the the highest germination was at 5 ºC. It was determined that seed coat and startification have important very effect breaking dormancy of some of having. Key words: Weed, Great bur parsley, Seed, Germination physiology, Dormancy.