Tez No İndirme Tez Künye Durumu
176802
Impacts of multistressors on the survival and life history traits of Daphnia pulex / Çoklu stres faktörlerinin Daphnia pulex?in hayatta kalma oranı ve yaşama döngüsü üzerindeki etkileri
Yazar:GİZEM BEZİRCİ
Danışman: PROF. DR. MERYEM BEKLİOĞLU YERLİ
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Toksikoloji = Toxicology
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2008
126 s.
Daphnia tatlı su besin zincirinde önemli bir role sahip olduğundan, çevresel stres faktörlerinin yaşama oranı ve yaşam döngüsü parametreleri üzerindeki etkilerini bilmek önem taşımaktadır.Daphnia pulex, öncelikle 0.00-10.g/L NaCl tuzluluk dozları ve balık sinyali kombinasyonuna akut olarak maruz bırakılmıştır. 24 ve 48 saatlik LD50 değerleri, balık sinyali yokluğunda 0.401 g/L ve 0.159 g/L, balık sinyali varlığında 1.962 g/L ve 1.007 g/L olarak tespit edilmiştir. Artan tuzlulukla yaşama oranı azalırken, 2 g/L tuzluluğun altında, balık sinyalinin varlığı, daphnia bireylerinin tuzluluğa olan direncini arttırmıştır.Sıcaklık, tuzluluk ve balık sinyali kombinasyonunun daphnia üzerinde sinerjik etkisi olması ve yaşama oranını anlamlı bir şekilde azaltması yanında artan sıcaklık tek başına yaşama oranını olumsuz etkilenmiştir. Besin sınırlanmasının etkisi ise görülmemiştir.Tuzluluk (0.00-1.5 g/L) ve balık sinyali kombinasyonunun kronik etkisinin yanında, sıcaklık ve besin etkiside araştırılmıştır. Artan tuzlulukla yaşama oranını anlamlı azalırken, ara dozlarda balık sinyali varlığı, daphnia bireylerinin yaşama oranını pozitif etkilemiş ve bu ilişkinin antagonist olduğu önerilmiştir. Sıcaklık tek başına yaşama oranını negatif etkilemiştir, tuzluluk ve balık sinyali ile kombinasyonu ise sinerjiktir. Fakat besin sınırlanmasının anlamlı etkisi görülememiştir.Yaşam döngüsü parametreleri, hem tuzluluk hemde balık sinyali varlığından etkilenmiştir ve bunların kombinasyonu vücut uzunluğu/vücut genişliği oranını anlamlı şekilde azaltmıştır. Yumurta sayısı/birey oranı tuzluluk ile azalmış, balık sinyalinin varlığı ile artımıştır.Sonuç olarak, tuzluluk ve balık sinyali kombinasyonu, Daphnia hayatta kalma oranını ve yaşam döngüsü parametrelerini anlamlı doğrusal olmayan bir şekilde etkileşmiş, ara tuzluluk dozlarında balık sinyalinin varlığı daphnia bireylerinin dayanıklılığını arttırmıştır. Dahası, tuzluluk, sıcaklık ve balık sinyali kombinasyonu, Daphnia pulex'in hayatta kalma oranını anlamlı olarak etkilemiştir.
As Daphnia have an important role in freshwater food webs, it is important to understand how environmental stressors affect their survival and life history traits.Daphnia pulex were first acutely exposed to a combination of NaCl salinities (0.00-10.0 g/L) and fish-exuded kairomone. The 24 and 48 hour LC50 values were 0.401 and 0.159 g/L in kairomone-absence and 1.962 and 1.007 g/L in kairomone-presence. Hence, survival decreased with increasing salinity, while the kairomone enhanced daphnid resistance to salinity below 2 g/L.During the chronic exposure to salinity (0.00-1.5 g/L) combined with the fish-exuded kairomone, impacts of temperature and food were also investigated. Survival decreased significantly with increased salinity, while the kairomone had a positive impact on survival at intermediate salinity levels, suggesting an antagonistic relationship. Temperature alone had a significant negative impact on survival and its combined effect with salinity and fish kairomone was synergistic. However, the impact of food limitation was insignificant.Life history parameters were affected by both salinity and the fish-exuded kairomone, the combination of which significantly decreased the body length: width ratio. Egg number/individual decreased with salinity and increased in the presence of the fish kairomone.In conclusion, the combined impact of salinity and fish-exuded kairomone significantly affected daphnid survival and life history traits in a non-linear manner, such that fish kairomone enhanced daphnid resistance to intermediate salinity levels. Moreover, the combined effect of salinity, temperature and fish kairomone on daphnid survival was also significant.