Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
357260
|
|
Aflatoksin B1'in TM3 leydig hücreleri üzerine etkileri / The effects of aflatoxin B1 on TM3 leydig cells
Yazar:MUSTAFA BATUHAN COŞKUN
Danışman: PROF. DR. MELİKE ERKAN
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı / Zooloji Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
81 s.
|
|
Bu çalışmada toksik bir mikotoksin olan aflatoksin B1'in testis TM3 Leydig hücreleri
üzerine etkilerinin; enzimatik antioksidanları (katalaz, süperoksit dismutaz), lipit
peroksidasyonunu, hidrojen peroksit miktarını, apoptoz ve steroidogenik enzimleri (3β-
hidroksisteroid dehidrogenaz, 17β-hidroksisteroid dehidrogenaz) ölçülerek ortaya
çıkarılması amaçlanmaktadır.
Tahılların hasatı ya da depolanması sırasında, üreyen küf mantarları tarafından ikincil
metabolit olarak sentezlenen mikotoksinlerden canlılar için en zararlı olanı aflatoksin
B1'dir. Tüm dünyada kontamine tahılların tüketilmesi canlıların sağlığını tehdit eden bir
sorundur. Aflatoksin B1 karaciğer aracılığıyla metabolize olur ve böbrekler tarafından
da vücuttan uzaklaştırılır. Vücuttan atılamayan aflatoksin B1 ise doku ve organlarda
birikerek hasar meydana getirebilmektedir.
Kontamine olmuş besinlerin özellikle günlük olarak tüketilmesi halinde, aflatoksin
B1'in kanda ve seminal sıvıda belli seviyede sürekli olarak bulunmasına yol açar. Bunun
sonucunda da karaciğer ve böbrek üzerinde ciddi hasarlar meydana getirebildiği gibi,
testiste dejenerasyona, Leydig hücrelerinde vakuolleşme ve steroidogenik aktivitenin
bozulması gibi sonuçlar ortaya çıkardığı bilinmektedir. Hücre içinde de antioksidan
enzim seviyelerini azaltıp, DNA üzerinde hasar oluşturan serbest radikalleri oluşturur.
Aflatoksin B1'in besinlerle tüketilen miktarının in vitro koşullara uyarlanmış düşük (0,3
nM) ve yüksek (1,2 nM) dozları 24 saat süreyle TM3 Leydig hücrelerine uygulanmıştır.
Leydig hücrelerinin hücre canlılığı, antioksidan enzimleri ve steroidogenik enzimlerin
miktarları, lipit peroksidasyonu, hidrojen peroksit miktarı ve apoptoz oranları
ölçülmüştür. Bulgular steroidogenik ve antioksidan enzim miktarlarının azaldığını,
hücre canlığı, lipit peroksidasyonu, hidrojen peroksit miktarı, ve apoptotik hücre
sayısının arttığını göstermiştir. Elde edilen sonuçlar aflatoksin B1'in çok düşük
dozlarının TM3 Leydig hücrelerinde oksidatif hasara yola açtığını, buna bağlı olarak
apoptozu teşvik ettiğini ve steroidogenik enzimleri inhibe ederek testosteron
biyosentezini inhibe edebileceğini göstermektedir.
|
|
The purpose of this study is to investigate the effects of aflatoxin B1 by measuring
enzymatic antioxidants (catalase, superoxide dismutase), lipid peroxidation, hydrogen
peroxide levels, apoptosis and steroidogenic enzyme (3β-hydroxysteroid
dehydrogenase, 17β-hydroxysteroid dehydrogenase) levels.
Aflatoxin B1 is one of the most poisonous mycotoxin that produced by fungi as
secondary metabolites during harvesting or storage processes of cereals. Consumption
of contaminated grains is a global problem that threats the living organisms. Aflatoxin
B1 is metabolized by liver and eliminated from the body by kidneys. The remaining
portion of aflatoxin B1 accumulates in the body and causes damage in tissues and
organs.
Daily intake of contaminated foods leads to constant amount of aflatoxin B1 circulating
in blood and seminal fluids. Therefore, it is well known that this steady state can cause
severe damage on liver and kidney, along with degeneration, vacuolization in Leydig
cells and disrupted steroidogenic activity in testis. Also aflatoxin B1 exposure produces
free radicals which can reduce the antioxidant enzyme levels and damage the DNA.
In this study, low (0,3 nM) and high (1,2 nM) aflatoxin B1 concentrations, converted
into in vitro conditions from predicted amounts of aflatoxin B1 that are consumed with
food were administrated on TM3 Leydig cells for 24 hours. Cell viability, antioxidant
and steroidogenic enzymes, lipid peroxidation, hydrogen peroxide levels and apoptotis rate were assayed on following administrations in Leydig cells. The results indicated
that antioxidant and steroidogenic enzyme levels are decreased, while cell viability,
lipid peroxidation, hydrogen peroxide levels, apoptosis rate are increased in tested
groups. These findings suggests that very low doses of aflatoxin B1 can cause oxidative
stress in TM3 Leydig cells which leads to apoptosis and may decrease the testosterone
levels by inhibition of steroidogenic enzymes. |