Tez No İndirme Tez Künye Durumu
777516
Endüstriyel çay atığından biyoetanol üretimi / Bioethanol production from industrial tea waste
Yazar:EDA AÇIKEL
Danışman: PROF. DR. SEVGİ ERTUĞRUL KARATAY
Yer Bilgisi: Ankara Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Saccharomyces cerevisiae = Saccharomyces cerevisiae
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
80 s.
Biyoetanol; fosil bazlı, yenilenemeyen yakıtlara sürdürülebilir ve çevre dostu bir alternatiftir. Ancak farklı şeker kaynaklarını fermente edebilen mikroorganizmaların bulunmayışı lignoselülozik etanol üretimi için sorun teşkil etmektedir. Bu bağlamda, mevcut çalışma, ilk kez ko-fermantasyon stratejisi uygulayarak endüstriyel çay atıklarından biyoetanol üretimini optimize etmeyi amaçlamıştır. Bu amaçla, yeni izole edilen ksiloz fermenter Candida boidinii ve Saccharomyces cerevisiae, %20 (w/v) seyreltik asit ile ön-işleme tabi tutulmuş ve enzimatik olarak hidrolize edilmiş endüstriyel çay atığı içinde ayrı ayrı ve birlikte fermantasyona tabi tutulmuştur. Mayalar tek başına kullanıldığında C. boidinii ve S. cerevisiae sırasıyla 12.1 g/L ve 14.1 g/L biyoetanol üretimi gerçekleştirmiştir. Aynı koşullar altında ko-fermantasyon stratejisi ile %25 S. cerevisiae-%75 C. boidinii inokülasyon oranı uygulandığında ise % 70'lik bir iyileşme sağlanmış ve biyoetanol üretimi 21.9 g/L'ye yükselmiştir. Ayrıca bu optimum koşullarda, YP/S, teorik verim ve Qp değerleri 48 saat sonunda sırasıyla 0.44 g/g, %78.7 ve 0.45 g/L.s olarak belirlenmiştir. Bu çalışma, endüstriyel çay atıklarının ko-fermantasyonunun katma değerli biyoetanol üretimi için ekonomik olarak umut vaat ettiğini göstermektedir.
Bioethanol is a promising alternative to non-renewable fuels because of its sustainability and eco-friendly properties. However, lignocellulosic bioethanol has some major drawbacks such as lack of the microorganisms have wide substrate spectrum. In this sense, the purpose of the study was to produce bioethanol from industrial tea waste with co-fermentation of Saccharomyces cerevisiae, and Candida boidinii for the first time. In this context, a novel pentose fermenter isolate of C.boidinii, and S.cerevisiae produced 12.1g/L and 14.1g/L bioethanol, respectively when the microorganisms were used seperately in 20 % (w / v) enzymatically hydrolyzed industrial tea waste. However the same amount increased by 70% and reached to 21.9 g/L during co-fermentation with 25% S. cerevisae-75% C. boidinii inoculation ratio. In addition, at optimized conditions, YP/S, teoritical yield and Qp values were determined as 0.44 g/g, %78.7 and 0.45 g/L.h at the end of 48 h, respectively. This work depicts the importance of industrial tea waste co-fermentation as a cost effective approach for second generation bioethanol production.