Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
647829
|
|
An appraisal of biodiversity monitoring in Turkey within the framework of essential biodiversity variables / Türkiye'de biyoçeşitlilik izleme çalışmalarının temel biyoçeşitlilik değişkenleri çerçevesinde değerlendirilmesi
Yazar:SEMİHA DEMİRBAŞ ÇAĞLAYAN
Danışman: PROF. DR. CEMAL CAN BİLGİN ; DR. UĞUR SİYAMİ ZEYDANLI
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Yer Sistem Bilimi Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Uzaktan algılama = Remote sensing
|
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2020
333 s.
|
|
Türlerin, habitatların, ekosistemlerin varlığı ve buna bağlı insanlığın refahı; arazi kullanım şekillerinin değişmesi, aşırı tüketim, kirlilik, istilacı türler ve iklim değişikliği nedeniyle giderek daha fazla tehdit edilmektedir. Biyoçeşitliliğin izlenmesi, çevresel tepkileri anlamayı ve eğilimleri analiz etmeyi, biyoçeşitlilik kaybıyla mücadele etmek için acil eylemler geliştirmemizi ve bu küresel zorluklarla başa çıkmak için politikaları iyileştirmemize olanak tanır.
Biyoçeşitliliği izlemenin uzun bir tarihi vardır. Ancak, mevcut bilginin dağınık yapısı, verilerin adil olmayan dağılımı ve ülkeler arasındaki koordinasyon eksikliği, bu bilgilerin etkili bir şekilde uyumlaştırılmasını engellemektedir. Ayrıca, gelecek vaat eden teknolojik gelişmeler ve açık kaynaklar, biyoçeşitlilik veri ortamını genişletmektedir. Temel Biyoçeşitlilik Değişkenleri (TBD), biyoçeşitlilik gözlemlerinin standartlaştırılması ve verininin işlerliğini sağlamak için 2013 yılında Yeryüzü Gözlem Grubu Biyoçeşitlilik Gözlem Ağı tarafından geliştirilmiştir.
Bu araştırmada, Türkiye'deki akademik bilgi birikimi ve mevcut izleme uzmanlığını göz önünde bulundurarak TBD'lerin uygunluğu araştırmıştır. Biyoçeşitlilik izlemenin durumunu değerlendirmiş; mekansal, zamansal, taksonomik boşluklar belirlenmiştir. Ardından, TBD'lere öncelik vermek için bir fizibilite metodolojisi geliştirilmiştir. Uzaktan algılama; ucuz, kolay erişilebilir, son derece doğru ve uzun vadeli veri dağıtımı sağladığı için küresel düzeyde ekosistem izlemede önemli bir rol oynamaktadır. Ancak bu teknolojinin ulusal düzeyde kullanımı henüz yeterli değildir. Bu nedenle ayrıca, uzaktan algılama verilerinin habitat haritalamasında izleme amaçlı kullanımına bir örnek sunulmuştur. Örnek çalışma çeşitli antropojenik faktörlerin yanı sıra yangın ve kuraklığın ekosistem yapısını ve kompozisyonunu şekillendirdiği seyrek Akdeniz ormanlarında gerçekleştirmiştir.
|
|
The survival of species, habitats, ecosystems and thus the welfare of humankind are increasingly under threat due to adverse effects of land use change, overexploitation, pollution, invasive species and climate change. Monitoring biodiversity, understanding environmental responses and analyzing trends enable us to develop urgent actions for combatting biodiversity decline, and to improve policies to cope with these global challenges.
Biodiversity observation has a long history. However the dispersed structure of knowledge, uneven distribution of existing data, and the lack of coordination between nations hamper effective harmonization. Furthermore, promising technological improvements and open source resources extend the biodiversity data landscape. Essential Biodiversity Variables (EBVs) which are a set of indicators for the standardized surveillance of biodiversity change, were developed by the Group on Earth Observations Biodiversity Observation Network in 2013 for interoperability of data.
In this study, I explored the suitability of EBVs, considering the accumulated academic knowledge and the existing monitoring expertise in Turkey. By assessing the status of biodiversity monitoring, I identify spatial, temporal, taxonomic gaps. Then, a feasibility methodology was developed to prioritize the EBVs. Remote sensing plays a significant role in ecosystem monitoring globally as it is cheap, easily accessible, highly accurate and provides long term data delivery. However the utilization of this technology is not yet sufficient at the national level. I also demonstrate an example of using remotely sensed data in habitat mapping for monitoring purposes. I executed this study in sparse Mediterranean forests where several anthropogenic factors together with fires and droughts are shaping the ecosystem structure and composition. |