Tez No İndirme Tez Künye Durumu
97602 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Tuz Gölü'nden izole edilen aşırı halofilik bakterilerin izolasyon ve identifikasyon yöntemlerinin geliştirilmesi / Development methods of isolation and identification of extremely halophilic bacteria isolated from salt lake
Yazar:NURAY KALLI
Danışman: DOÇ. DR. MERAL BİRBİR
Yer Bilgisi: Marmara Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Halofilik bakteriler = Halophilic bacteria ; Kimliklendirme = Identification ; Kimyasal analiz = Chemical analysis ; Suşlar = Strains ; Tuz Gölü = Salt Lake ; Yalıtım = Insulation
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2000
61 s.
54 6. ÖZET Çalışmamızda İç Anadolu Bölgesinde Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırlan içerisinde yer alan Şerefli Koçhisar Tuz Gölü'nden alınan tuzlu su ve tuzların kimyasal analizi yapıldığında tuzların 6 tanesinde ortalama toplam sertlik 387 F., organik madde 9.3 mg/1 iletkenlik 214 mS/cm, TDS (toplam çözünmüş madde) 107 g/l, Na+47 767 mg/1 K+ 0.05 mEq/l, Cl" 66 033 mg/1 ve pH'ın 1.6 olduğu, tuzlu suda ise toplam sertlik 2812 F., organik madde 10'dan yüksek, iletkenlik 518.4 mS/cm, TDS (toplam çözünmüş madde) 259.2 g/l, Na+ 82 386 mg/1, K+ 3.1 mEq/I, Cl" 225 000 mg/1 ve pH'ın 7.0 olduğu görülmüştür. 18 aşın halofilik bakteri susu Şerefli Koçhisar Tuz Gölü'nden izole edildi. Tüm suşlar 2.5-4.3 M NaCl (% 15-25) içeren kompleks geliştirme besiyerinde gelişmelerine rağmen en iyi gelişmeleri 39 °C'de pH 7.0'de % 25 NaCl içeren kompleks geliştirme besiyerinde gözlenmiştir. Kompleks geliştirme besiyerinde gelişen aşın halofilik bakteri kolonilerinin yuvarlak, konveks, kabank, düz ve kubbeli, mat veya şeffaf olduğu belirlenmiştir. Koloni boyutlannın 1-4 mm olduğu tespit edilmiştir. Aşın halofilik bakteri kolonilerinin açık pembe, krem, kırmızı ve portakal kırmızısı olduğu saptanmıştır. % 25 NaCl içeren sıvı besiyerinde kırmızı pigmentasyon görülmüştür. Bu mikroorganizmalar optimal koşullar altında ^geliştiklerinde hücrelerin Gram negatif reaksiyon gösterdikleri, hareketli, 3-5 um uzunluğunda düzensiz çomaklar olduğu gözlenmiştir. Aşın halofilik bakterilerin % 0.5, % 8 tuz içeren ve pH 9.0 ve 11.0 olan ortamlarda üremedikleri belirlenmiştir. Aşın halofilik bakterilerin tümü aerop ortamda gelişmiştir. Sıvı besiyerinde suşlann pellikül, halka ve dipte_çökelti oluştuduklan gözlenmiştir. Suşlann tümü negatif nişasta hidrolizi, Voges-Prouskauer ve DNaz aktivitesi göstermiştir. Halofilik bakterilerin yoğunluğu negatif indol üretimi, pozitif jelatin, kazein, Tween 80 ve arjinin hidrolizi, lizin dekarboksilaz, oksidaz ve katalaz aktivitesi göstermiştir. 18 aşın halofilik bakteri susunun 7'si nitratı nitrite indirgeyerek nitrattan gaz oluşturmuştur. Halofilik bakteri suşlannın bazıları D-glikoz, maltoz, laktoz, sukroz ve D- mannitoFü tek karbon kajnağı olarak kullanmıştır. Suşlann çoğunluğunun D-glikozdan asit ürettiği belirlenmiştir. 10 tane suş maltozdan, 7 tane suş laktozdan, 4 tane suş sukrozdan, 5 tane suş ise D-mannitol'den asit üretmiştir. Bu suşlann 14 farklı antibiyotiğe duyarlılıktan disk difîizyon metodu ile tespit edilmiştir. Suşlann çoğu basitrasin (10U) ve rifampisin (5ug)'e karşı duyarlı, novobiosin (5ug), ampisilin (10ug), eritromisin (15|ig), kloramfenikol (30u.g), penisilin G (10U), neomisin (30 u,g), gentamisin (10ug), sefadroksil (30ug), trimetoprim/sulfametoksazol (1.25u,g / 23.75ug), tetrasİklin (30u,g), siprofloksasin (5 u.g) ve amikasin (30ug)'e karşı dirençli bulundu. Yapılan test sonuçlarına göre Tuz Gölü'nden izole edilen aşın halofilik bakterilerin Halobacterjaceae femilyasına ve Halobacterium cinsine ait Archaeobacteria olduğu düşünülmüştür.
55 7. SUMMARY Salt samples and salted water collected from Şerefli Koçhisar Salt Lake located in Central Anatolia and particularly in the border of Ankara, Xonya and Aksaray, Türkiye. Chemical analyses of salted water and salt samples that obtained from Koçhisar Salt Lake were made. The average total hardness, organic matter, conductivity, total dissolved substances, Na+, K+, CI" and pH of the six salt.samples were 387 F., 9.3 mg/1, 214 mS/cm, 107 g/1, 47 767 mg/1, 0.05 mEq/1, 66 033 mg/1 and 7.6, respectively. The total hardness, organic matter,xonductivity, total dissolved substances, Na+, K+, CI" and pH of the salted water was 2812 F., higher than 10, 518.4 mS/cm, 259.2 g/1, 82 386 mg/1, 3.1 mEq/1, 225 000 mg/1 and 7.0, respectively. Eighteen extremely halophilic strains were isolated from Koçhisar Salt Lake. All strains grew in 2.5-4.3 M NaCl X15-25 % wt/vol) but they grew very wellin_25 % (w/v) NaCl containing xomplex-growth media at 39 °C and pH 7.0. The colony forms were circular, margin forms were entire and undulate. Elevation of the isolates was convex, raised and pulvinate, opaque to more or less translucent. The colony sizes were changed from 1 mm to 4 mm. Colonies appeared in various shades of red (pink, red and vermilion), cream and red jMgmentation was also seen in the liquid media containing 25 % (w/v) NaCl. When they are grown under optimum conditions, the cells were Gram negative, motile, 3.0-5.0jj.m in length and_pleomorphic rod-shaped. Extremely halophilic strains did not grow in 0.5 % (w/v), 8 % (w/v) NaCl containing complex growth media and at pH 9.0-1 1.0. They grew aerobically. Pellicule, ring formation, sediment and cloudy growth of these isolates were seen in liquid media. All of the strains showed negative starch hydrolysis, Voges-Proskauer reactions and DNase activities. Most of the isolates showed negative indol production and positive gelatin, casein, Tween 80 and arginine hydrolysis, lysine decarboxylase, oxidase and catalase activities. Seven of eighteen isolates reduced nitrate to nitrite and formed gas from nitrate. D-glucose, maltose, sucrose, lactose and D-mannitol were used as single carbon sources by some of the isolates. Most of the isolates have been found to produce acid from D-glucose. Ten, seven, four and five of eighteen isolates produced acid from maltose, lactose, sucrose and D-mannitol, respectively. These strains were tested by disk diffusion method for their sensitivity to fourteen antibiotics with different mode of action. Most of these strains were found to be susceptible to bacitracin (10U) and rifampicin (5_u_g) but resistance to novobiocin (5|ig), ampicilin (lOug), erythromycin (15ug), chloramphenicol (30ug), penicillin G (10U), neomycin (30jig), gentamicin (lOug), cefadroxil (30ug), trimethoprime/sulfamethoxazole (1.25ug/23.75ug), tetracycline (30ug), ciprofloxacin (5 ug) and amikacin (30ug). These results were indicative for extremely halophilic Archaeobacteria. The isolated extremely halophilic bacteria may be the members of family Halobacteriaceae and genus Halobacterium.