Tez No | İndirme | Tez Künye | Durumu |
133286 |
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
|
Çiğ süt ve peynir örneklerinden Enterococcus'ların izole edilmesi ve proteolitik aktivitelerinin araştırılması / Isolation of Enterococcus spp. from raw milk and cheese samples and research of proteolytic activity Yazar:SATI ORHAN Danışman: YRD. DOÇ. DR. SUMRU ÇITAK Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı Konu:Biyoloji = Biology Dizin:Enterococcus = Enterococcus ; Peynirler = Cheeses ; Proteolitik aktivite = Proteolytic activity ; Süt = Milk ; Çiğ süt = Raw milk |
Onaylandı Yüksek Lisans Türkçe 2003 101 s. |
ÇİĞ SÜT VE PEYNİR ÖRNEKLERİNDEN ENTEROCOCCUS' 'LARIN İZOLE EDİLMESİ VE PROTEOLİTİK AKTİVİTELERİNİN ARAŞTHULMASI (Yüksek Lisans Tezi) Satı ORHAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 2003 ÖZET Araştırmamızda 15.07.2000-20,06.2002 tarihleri arasında Ankara'daki çeşitli işletmeler ve firmalara ait 78 çiğ süt, 30 peynir örneği olmak üzere toplam 108 materyal ile çalışılmıştır. Çiğ süt örneklerinden 177 (%63,7) peynir örneklerinden 101 (%36,3) Enterococcus izolatı çeşitli biyokimyasal ve karbonhidrat fermentasyonu testleri sonucunda tanımlanarak adlandırılmıştır. Çiğ süt örneklerinden en fazla sıklıkla %54,2 E. feacalis daha sonra %29 E. faecium, %6,2 E. durans, %5 E. hirae/E. dispar, %2,9 E. gallinarum grup, %2,2 E mundtii ve %1 oranında E. raffinosus izole edilmiştir. Peynir örneklerinden izole edilen 101 Enterococcus izolatının %61,4'ü E. feacalis, %24,8'i E. faecium, %7'si E. durans, %5'i E mundtii ve %2' si E. hirae/E. dispar olarak tanımlanmıştır. Çiğ süt örneklerinden izole edilen Enterococcus türlerinde 7°C de psikrofil üreme gösteren 96 E. feacalis izolatının 85'inde (%88,6), 51 E. faecium izolatının 30'unda (%58,9), 11 E. durans izolatının 9'unda (%81,9), 4 E. mundtii izolatının 3'ünde (%75) ve 1 E. raffinosus izolatında proteolitik aktivite saptanırken E. hirae E. dispar ve E. gallinarum grup izolatlannda proteolitik aktivite saptanmamıştır. Peynir örneklerinden izole edilen 7°C de psikrofil üreme gösteren 62 E. feacalis izolatının 60'ında (%97), 25 E. faecium izolatında 24'ünde (%96), 7 E. durans ve 5E. mundtii izolatlarının tamamında proteolitik aktivite saptanırken 2 E. hirae/E. dispar izolatında proteolitik aktivite saptanmamıştır.Ayrıca çiğ sut örneklerinden izole edilen Enterococcus izolatlarının 25°C de mesofilik fireme gösteren Enterococcus türleri içerisinde 96 E. feacalis izolatının 54'unde (%56,3), 48 E. faecium izolatının 20'sinde (%41,7), 10 E. durans izolatının 3'ünde (%30),9 E. hirae E. dispar izolatının l'inde (%11,1), 4 E. mundtii izolatının 3'finde (%75) ve 1 E. raffinosus izolatında mesofilik ortam şartlarında proteolitik aktivite saptanırken ve E. gallinarum grup izolatlarında proteolitik aktivite saptanmamıştır.Peynir örneklerinden izole edilen 25°C* de mesofil fireme gösteren 62 E. feacalis izolatının 42'sinde (%67,7), 25 E. faecium izolatında 20'sinde (%80, 7 E. durans izolatının 4'finde (%57,1), 5 JE. mundtii izolatnın 3'finde <%66) ve 2 İL. irirae/E. dispar izolatının tamamında mesofilik ortam şartlarında proteolitik aktivite tespit edilmiştir. Bilim Kodu Anahtar kelimeler Sayfa Adedi Tez Yöneticisi :925 :Çiğ sut, peynir, Enterococcus, proteolitik aktivite (7° C ve 25 °C) :89 :Yard. Doç. Dr. Sumru ÇITAK | |||
Ill ISOLATION OF Enteroeoccus spp. FROM RAW MILK AND CHEESE SAMPLES AND RESEARCH OF PROTEOLYTIC ACTIVITY (M.Sc. Thesis) Satı ORHAN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE September 2003 ABSTRACT In this study, 78 raw milk samples and 30 cheese samples were collected from various cheese processing companies and supermarkets in Ankara between 15-07- 2001 ve 20-06-2002. 177 Enteroeoccus were isolated and identified from raw milk samples and 101 Enteroeoccus were isolated and identified from cheese samples. Isolates from raw milk samples were identified as 54,2% E. faecalis, 29 % E. faecaium, 6,2% E. durans, 5% E. hirae/E. dispar, 2,9% E. gallinarum grup, 2,2% E. mundtii and 1% E. raffinosus. Isolates from cheese samples were identified as 61,4% E. faecalis, 24,8% E. faecium, 7% E. durans, 5% E. mundtii and 2% E. hirae/E. dispar. It was established that 85 (88,6%) of 96 psychrophilic E. faecalis isolates from raw milk samples, 30(58,9%) of 51 E. faecium isolates, 9(81,9%) of 11 E. durans isolates, 3 (75%) of 4 E. mundtii isolates had proteolytic activity, but, E. hirae/E. dispar and E. gallinarum grup isolates had not proteolytic activity. It was found that 60(97%) of 62 psychrophilic E. faecalis isolates from cheese samples,24 (96%) of 25 E. faecium isolates, 7 E. durans and 2 E. hirae/E. dispar isolates had not proteolytic activity. Besides, it was found that 54 (56,3%) of 96 mesophflic E. faecalis isolates from raw milk samples, 20( 41,4%) of 48 E. faecium isolates, 3(30%) of 10 E. durans isolates, 1 811,1%) of 9 E. hirae/E. dispar isolates, 3(75%) of 4 E. mundtii isolates and 1 E. raffinosus isolates had proteolytic activity.iv Mesophilic E. gallinarum grup isolates from raw milk samples had no proteolytic activity. That 42(67,7%) of 62 mesophilic £. faecalis isolates from cheese samples, 20(80%) of 25 E. faecium isolates, 4(57,1%) of 7 E. durans isolates, 3(60%) of 5 E. mundtii isolates and 2 E. hirae/E.dispar isolates had protelytic activity was established. Science Code : 925 Key Words :Raw milk,cheese, Enterococcus,proteotytic activity (7°C and 25°C) Page Number: 89 Adviser :Assoc. Doz. Dr. Sumru CITAK |