Tez No İndirme Tez Künye Durumu
711554
Alkol bağımlısı, zayıf ve kilo artışı olan bireylerde foxo gen ailesi varyantlarının analizi / Analysis of foxo gen family variants in alcohol addicted,weak and weight increased individuals
Yazar:CEREN BİLGİ
Danışman: PROF. DR. REŞAT ÜNAL ; DOÇ. DR. TUBA EDGÜNLÜ
Yer Bilgisi: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Genetik = Genetics
Dizin:Moleküler biyoloji = Molecular biology ; Moleküler genetik = Molecular genetic
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
91 s.
Binlerce yıldır insan hayatında yer alan alkolün kullanımının zararlı etkileri iyi bilinmesine rağmen, dünya nüfusunun önemli bir kısmı alkol tüketmektedir. Alkolün aşırı tüketimi sonucunda ortaya çıkan alkol bağımlılığı, alkol tüketimi üzerinde kontrol kaybının ve yoksunluk durumunda olumsuz davranışların görüldüğü, 200'den fazla hastalıkla ilişkilendirilen kronik ve nükseden bir hastalıktır. Ayrıca dünyada yüksek tansiyon ve sigaradan sonraki en yaygın morbidite ve mortalite nedenidir. Bu nedenle de alkol bağımlılığının etiyolojisini anlamak, yeni tanı ve tedavi yöntemleri geliştirmek oldukça önemlidir. Alkol bağımlılığının etiyolojisinde genetik faktörlerin etkisi bilinmektedir. Ayrıca çeşitli genler alkol bağımlılığı ile ilişkilendirilerek genetik yatkınlığın alkol bağımlılığının ortaya çıkmasına ve gelişimine katkı sağlayabileceği gösterilmiştir. FOXO gen ailesinin üyelerinden FOXO1 ve FOXO3A da alkol ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada da FOXO1 ve FOXO3A gen varyantlarının alkol bağımlılığı ile ilişkisini saptamak amacıyla, farklı Vücut Kitle İndekslerine sahip alkol bağımlısı bireylerden ve kontrollerden alınan periferik kanlardan DNA izole edilmiştir. Ardından PCR-RFLP yöntemi ile genotip frekansları ve allel frekansları tespit edilerek istatiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Yaptığımız analizler sonucunda FOXO1 genindeki rs3900833 polimorfizmi için GG genotipinin alkol bağımlılığına yatkınlığı artırdığı (p = 0.03), rs4581585 polimorfizmi için ise CC genotipinin (p = 0.03) yatkınlığı artırdığı tespit edilmiştir. Ancak; FOXO3A genindeki rs4966936 ve rs2253310 polimorfizmleri ile alkol bağımlılığı arasında ise bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05).
Although the harmful effects of alcohol use, which has been in human life for thousands of years, are well known, a significant portion of the world's population consumes alcohol. Alcohol addiction, which occurs as a result of excessive alcohol consumption, is a chronic and recurrent disease associated with more than 200 diseases, in which loss of control over alcohol consumption and negative behaviors in case of withdrawal is observed. In addition, it is the second most common cause of morbidity and mortality in the world after high blood pressure and smoking. For this reason, it is very important to understand the etiology of alcohol addiction and to develop new diagnosis and treatment methods. Genetic factors are known to influence the etiology of alcohol addiction. In addition, by associating various genes with alcohol addiction, it has been shown that genetic predisposition can contribute to the emergence and development of alcohol addiction. FOXO1 and FOXO3A, members of the FOXO gene family, have also been associated with alcohol. In this study, DNA was isolated from peripheral blood obtained from alcohol-dependent individuals with different Body Mass indices and controls in order to determine the relationship between FOXO1 and FOXO3A gene variants with alcohol addiction. Then, by determining the genotype frequencies and allele frequencies with the PCR-RFLP method, statistical analysis were performed. As a result of the experiments, it was determined that the GG genotype increased the susceptibility to alcohol addiction for the rs3900833 polymorphism in the FOXO1 gene (p = 0.03), and the CC genotype for the rs4581585 polymorphism increased the susceptibility (p = 0.03). But, it has not been any significant relationship between rs4966936 and rs2253310 polymorphisms in FOXO3A gene and alcohol addiction (p>0,05).