Tez No İndirme Tez Künye Durumu
453427
Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix Japonica) farklı yetiştirme sistemlerinin besi performansı, karkas ve et kalitesine etkisi / Effect of different breeding systems on growth performance, carcass and meat quality of Japanese quails (Coturnix coturnix Japonica)
Yazar:BURAK GÖZET
Danışman: DOÇ. DR. MİKAİL BAYLAN
Yer Bilgisi: Çukurova Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Zootekni Ana Bilim Dalı
Konu:Ziraat = Agriculture
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
64 s.
Bu araştırma, Japon bıldırcınlarını farklı yetiştirme koşullarında barındırmanın besi performansı, karkas değerleri ve et kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 3 farklı yetiştirme sistemi uygulanmış, birinci grup kafes sistemi, ikinci grup kafes + yer sistemi (0-2 hafta kafes + 3-6 hafta yer) ve üçüncü grup ise yer sisteminden oluşturulmuştur. Deneme sonunda gruplar arasında en iyi canlı ağırlık, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı kafeste yetiştirilen bıldırcınlardan elde edilmiştir. Denemenin 5. ve 6. haftasında karkas ve et kalite özellikleri belirlenmiştir. 5. haftada en yüksek karkas ağırlığı ve karkas randımanı değeri kafeste yetiştirilen gruptan elde edilirken 6. haftada gruplar arasında farklılık bulunmamıştır. 5. haftada karkas ana parçalarından but ağırlığı oranları açısından en yüksek değer yer sisteminde yetiştirilen gruptan, göğüs ana parça oranı ise kafeste yetiştirilen gruptan elde edilmiştir. 6. haftada karkas ana parçalarından sadece göğüs ağırlığı oranı açısından farklılık elde edilmiştir. 5. ve 6. haftada pişirme kaybı değerleri arasında farklılık gözlenmiş, pH değeri bakımından sadece 6. hafta farklılık görülmüştür. Göğüs eti L, a, b (L: parlaklık, a: kırmızılık ve b: sarılık) değerleri üzerine yetiştirme sistemlerinin genelde 5. ve 6. haftada etkisi bulunmamıştır. Sonuç olarak, Japon bıldırcınlarının kafeste yetiştirilmesinin gerek performans, gerekse karkas özellikleri bakımından daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
This study was conducted to investigate the effects of housing at different raising conditions on growth performance, carcass and meat quality parameters of Japanese quails. Three different breeding systems applied at this study; first group at cage system, second group at cage+ground system (0-2 week at cage, 3-6 week at ground) and third group at ground system. At the end of study the best results at live weight, feed consumption and feed conversion ratio were obtained from quails reared at cage system. Carcass and meat quality parameters were determined during the 5th and 6th week of trial. There were no significant difference between groups at 6th week whereas highest results at carcass and meat quality parameters obtained from group raised at cage system at 5th week of trial. Highest values at 5th week obtained from ground raised group in terms of leg weight ratio and cage raised group in terms of breast main part ratio which were main parts of carcass. Only differences in breast weight ratio were obtained from carcass main parts at 6th week. Difference at pH values determined only for 6th week, difference between cooking loss(%) values determined for 5th and 6th week. Generally it was found that there were no effects of raising systems on L, a, b (L: Lightness, a: redness, and b: yellowness) values of breast meat for 5th and 6th week. As a result, ıt was concluded that raising of Japanese quails at cage systems give better results in terms of carcass and performance parameters.