Tez No İndirme Tez Künye Durumu
394303
Farelerde deneysel olarak oluşturulan kanser üzerine gilaburu (Vİburnum opulus) meyve suyunun etkileri / The effects of gi̇laburu (Viburnum opulus) juice on experimentally induced cancer in mice
Yazar:DİLEK CEYLAN
Danışman: PROF. DR. AHMET AKSOY ; PROF. DR. HARUN ÜLGER
Yer Bilgisi: Erciyes Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Antineoplastik ajanlar = Antineoplastic agents ; Antioksidanlar = Antioxidants ; Deneysel inceleme = Experimental research ; Histopatoloji = Histopathology ; Viburnum = Viburnum
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2015
107 s.
Bu çalışmada, deney gruplarına sırasıyla 1x106 EAT hücresi periton altına inoküle edilmiştir. İnokülasyondan iki saat sonra başlanarak 10 gün süresince deneme gruplarındaki hayvanlara 25 mg (III. Grup), 50 mg (IV. Grup) ve 100 mg (V. Grup) ekstrakt 200 µL DPBS içerisinde çözünerek intraperitoneal (i.p.) olarak verilmiştir. Farelerdeki ağırlık artışına bakıldığında en fazla kilo artışının tümör kontrol grubundan sonra Grup III' de, en az kilo artışının Grup V' de olduğu gözlemlenmiştir. 11. günde tümör kontrol grubu ve deney gruplarının periton boşluğu içerisindeki EAT hücrelerinin bulunduğu assit sıvısı alınarak canlı ve ölü hücre sayımı yapılarak in vivo sitotoksisitesi değerlendirilmiştir. Tümör kontrol grubundaki %100 olan canlılık değeri III-V gruplarda sırasıyla %88.72, %69.02 ve %51.87 olarak bulunmuştur. EAT hücreleri üzerindeki in vitro sitotoksik etkisinin belirlenebilmesi için gilaburu ekstraktının 125, 250 ve 500 µg mL-1 farklı konsantrasyonları uygulanarak % inhibisyon değerinin (IC50) 199,58 µg mL-1 olduğu bulunmuştur. Karaciğer ve böbrek dokusunun histopatolojik değerlendirmesinde karaciğer dokusunda tümör hücrelerine rastlanmamıştır. Böbrek dokusunda ise sağlıklı kontrol grubu normal histolojik özelliğini gösterirken tümör kontrol ve deney gruplarının seroza tabakalarında tümör hücrelerinin tutulumu görülmüştür. Biyokimyasal incelemede ise böbrek dokusunda CAT ve SOD aktivitesi gruplar arasındaki fark anlamlı bulunurken (p < 0,05), MDA enzim düzeyinde ise anlamlı bir fark bulunamamıştır. Karaciğer dokusunda CAT aktivitesi gruplar arasında anlamlı bulunurken (p < 0,05), SOD ve MDA düzeyinde ise anlamlı bir fark bulunamamıştır. Yapılan bu çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde gilaburu bitkisinin meyvelerinden elde edilen meyve suyu ekstratının tümör gelişimini üzerinde yavaşlatıcı etkisinin olabileceği söylenebilir.
In the current study, 1x106 EAT cells were inoculated to each mice at the experimental group for except from group I. In the second hour after inoculation, extract were suspended with required PBS and were injected intraperitoneally to groups III, IV and V respectively 25 mg, 50 mg and 100 mg to be within 200 µL PBS. After the tumor control group, the maximum weight gain were observed in group III, where the least weight gain were observed among group V. On the eleventh day, ascites fluid was collected from peritoneal cavity of experimental and tumor control groups. The survival rate of EAT cells was reported to be 100% viability at group II. For the other groups (Group III, IV, V) this index was found to be 88,72%, 69,02% and 51,87% respectively. In order to evaluated the in vitro cytotoxicity effect on EAT cells, different concentrations, of 125, 250 ve 500 µg mL-1, the extract were injected and was found 199,58 µg mL-1 as % inhibition value. All animals were sacrified and their liver and kidney tissues were taken for pathological studies. No tumor cells were observed in the liver tissue. In the kidney tissue, healthy control group showed a normal histological feature but tumor cells were observed at serous layer of kidney tissue of tumor control group and other experimental groups. Results of biochemical investigation, CAT and SOD activity were found significant differences between groups (p<0,05), while MDA level was not found significant difference in the kidney tissue (p > 0,05). CAT activity was found significant differences between groups (p<0,05), but SOD enzyme and MDA levels were not found significant difference in the liver tissue (p > 0,05). According to the results of the current study, extracts obtained from gilaburu juice can have hinder effect on tumor cell growth.