Tez No İndirme Tez Künye Durumu
725956
Denizel kökenli asidik proteaz enzim üreticisi Bacillus sp. suşlarının izolasyonu, enzim üretimi, karakterizasyonu ve biyoteknolojik kullanım olanakları / Acidic protease enzyme manufacturer of marine origin Bacillus sp. isolation, enzyme production, characterization and biotechnological opportunities of strains
Yazar:SELMA GÜRZ UĞURLUER
Danışman: PROF. DR. BURHAN ARIKAN
Yer Bilgisi: Çukurova Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Bacillus = Bacillus ; Mezofilik = Mesophilic ; Peptid hidrolazlar = Peptide hydrolases ; İnce tabaka kromatografisi = Thin layer chromatography
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
119 s.
Bu çalışmada Adana/Karataş bölgesi deniz suyundan Bacıllus sp. suşları izole edilmiştir. KAZEİN substratı içeren katı besiyerinde bakterilerin farklı Ph ve farklı sıcaklık koşullarında üreme ve enzim üretme yetenekleri incelenmiştir. Bacıllus sp. SG-11 suşunun enzim üretimi için optimum pH ve optimum sıcaklık değerleri tespit edilmiştir. Diğer aşamada kısmi olarak saflaştırılan enzimin karakterizasyonu yapılmış ve biyoteknolojik kullanım olanakları araştırılmıştır. Kısmi olarak saflaştırılan enzim optimum aktivitesini 70 ᵒC ph 5.0 de göstermiştir. Enzim pH 5.0-6.0 aralığında aktivitesini %92 oranında korumuştur. Enzim 20 ᵒC ve 150 ᵒC arasında %96 dan fazla aktif olduğu saptanmıştır. Farklı NaCI konsantrasyonlarında %3 ve %40 aralığında enzim aktivitesi %97 den fazla aktivite göstermiştir. Enzim EDTA, CoCl₂, SDS, Üre, PMSF, β-merkaptoetanol, CaCl₂, ZnCl₂, H₂O₂, Triton-X-100 varlığında %99 ve %118 aralığında aktivite göstermiştir. Yıkama performansında deterjan katkısı olarak kullanıldığında salça +yağ, bebek maması, kan, çikolata, ketçap lekelerinde %100 yakın etki göstermiştir. Yapılan TLC analizinde proteaz enzimi kazeini L-sistin, L-Glisin, Prolin ve Tyrozine aminoasitlerine hidroliz etmiştir. Anahtar Kelimeler: Proteaz , Bacillus sp.,SG-11, Asidik, Mezofil ,TLC
In this study, Bacıllus sp. strain was isolated from seawater in Adana/Karataş region. Bacteria's reproduction and enzyme producing abilities in solid growth medium that consist of KAZEIN substrain were analyzed. Optimum pH and optimum temperature levels were determined for Bacıllus sp. SG-11 strain's enzyme production. In the next phase, partially purified enzyme's characterization was conducted and its usage opportunities were researched. Partially purified enzyme performed its optimum activity at 70ᵒC pH 5.0. Enzyme preserved its activity at %92 rate between pH 5.0 and 6.0. It was observed that the enzyme was active over 96% between 20ᵒC and 150ᵒC. At different NaCI concentrations, between 3% and 4%, enzyme activity was over 97%. Enzyme presented 99% to 118% activity at the existence of EDTA, CoCl, SDS, Urea, PMSF, β-merkaptoetanol, CaCl₂, ZnCl, H₂O₂ , Triton-X-100. As for the washing performance, it presented almost 100% effect for tomato sauce + butter, baby formula, blood, chocolate and ketchup stains when used as detergent additive. In TLC analysis, protease enzyme caseum was hydrolyzed to L-sistin, L-Glisin, Prolin and Tyrozine aminoacids. Keywords: Protease, Bacillus sp., SG-11, Asidic, Mesophyll, TLC