Tez No İndirme Tez Künye Durumu
193197
Aydın ili ve çevresinde üretilen süt ve süt ürünlerinde aflatoksin varlığının araştırılması / Determination of aflatoxin in milk and milk products producted in aydın and district
Yazar:ZEHRA KÖK
Danışman: Y.DOÇ.DR. SELİM SEKKİN
Yer Bilgisi: Adnan Menderes Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Veteriner Hekimliği = Veterinary Medicine
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
71 s.
ÖZETAydın ili ve çevresinde üretilen süt ve süt ürünlerinde aflatoksin varlı ının ara tırılmasıAflatoksinler, Aspergillus flavus, A. Parasiticus ve A. Nomius gibi mantarların gıda veyemlerdeki toksik metabolitleri olup, karsinojenik ve teratojenik etkiye sahip olmalarıbakımından oldukça önemlidirler. B1, B2, G1, G2 ile M1, M2 bu grubun en önemlitoksinleridir. Aflatoksin M1 (AFM1) toksisitesi en fazla olan aflatoksin B1 (AFB1)'in sütleatılan temel metabolik ürünüdür. AFB1 çok güçlü bir karaci er karsinojenidir. AFM1,laktasyondaki hayvanların AFB1 içeren yemlerle beslenmesinden sonra sütle atıldı ı için süt,peynir, yo urt, süt tozu ve tereya ı gibi süt ürünlerinde bulunabilmektedir. Süt ve ürünleri;özellikle bebekler, çocuklar, emziren anneler, ya lılar vb. bu ürünleri çokça tüketen ki ilerinbesin kayna ı oldu undan bu ürünlerdeki AFM1 miktarları önemlidir bu yüzden bir çokülkede ve Türkiye'de süt ve süt ürünlerinde bulunan AFM1'in düzeylerini saptamak ve riskien aza indirmek amacıyla çe itli ara tırmalar yapılmı tır.Avrupa ve di er geli mekte olan ülkelerde aflatoksinlerin süt ve süt ürünleri ileyemlerdeki varlı ı sistemik olarak kontrol edilirken, Türkiye' de süt ve süt ürünleri ileyemlerin AFB1 ve AFM1 ile kontaminasyonu önlemek için kontrol sistemleri yeterli de ildir.Dünya Sa lık Organizasyonu (WHO) ile Gıda ve Tarım Organizasyonu'nun (FAO)düzenledi i yönetmeli e göre AFB1'in sütteki düzeyi 0.05 µg/kg' dan daha azdır.Bu çalı mada Aydın ili ve ilçelerindeki mandıralarda, piyasada satılmak üzere üretilensüt ve süt ürünlerinden elde edilen örnekler HPLC (Yüksek Performanslı Likit Kromatografi)yöntemiyle incelenerek AFM1 düzeyleri incelenip, halk sa lı ı açısından risk olu turupolu turmadı ı ara tırıldı.Bu amaçla 26 mandıraya ait, süt (13), beyaz peynir (7), ka ar peyniri (6), tulum peyniri(6), lor peyniri (6) ve yo urt (9) olmak üzere toplam 47 adet numune AFM1 yönündenincelendi. Sonuçta, incelenen örneklerde ortanca düzeyi % 0,105 düzeyinde AFM1 belirlendi.AFM1 insidansı % 100 ve aralı ı 0,027-0,250 pbb arasında saptandı. ncelenen sütörneklerinin % 61,5'i, yo urt örneklerinin % 77,7' si ve peynirlerin % 4' ünün yasal olarakbelirlenen sınırları a tı ı saptandı.Aydın ili ve çevresinde üretilen süt ve süt ürünlerinin sa lık sorunlara nedenolabilece i bu ara tırma ile do rulanmaktadır. Süt ve süt ürünleri, AFM1 varlı ı yönünden birprogram kapsamında kontrol edilmelidir. Hayvanlara verilen yemlerde AFB1 olu umunusa layan artlar ve AFB1 varlı ı sürekli kontrol edilmelidir.
SUMMARYDetermination of Aflatoxin M1 in milk and milk products producted in Aydın anddistrict.Aflatoxins have been important relatively carcinogenic and teratogenic effect and toxicmetabolite in food and feedstuff of funguses as Aspergillus flavus, A. Parasiticus and A.Nomius. However, the toxins most important are B1, B2, G1, G2 and M1, M2. Aflatoxin M1(AFM1) is produced a metabolit excreted milk of most toxic aflatoxin B1 (AFB1). AflatoxinM1 is a very potent liver carcinogen. Aflatoxin M1 is appear milk products as milk, cheese,yoghurt, milk powder and butter for excreteed milk after aflatoksin B1 contaminates feedstuffare feed by lactating animals. Milk and milk product is important relatively amounts AFM1this crops since these products are consumed largely by persons as especially infants,children, suckle of mothers, olds. Therefore, many countres and Turkey have been dischargedvarious researched determine and reduce the least risk concentrations in presence of AFM1 inmilk and milk products.Aflatoxin presence in feed, milk and dairy products can be systemically controlled inEurope and other developed countries. In contrast, there is practically not enough controlsystem on the contamination of milk, dairy products and feed with AFM1 and AFB1 inTurkey. According to WHO and FAO regulation the content of AFB1 should be less than 0.05µg/kg in milk.In this study, AFM1 levels were determined by HPLC (High performance liquidchromatography) in milk and milk products samples collected in dairy farms from Aydın anddistrict.For this purpose, 47 samples consisted of milk (13), white cheese (7), kashar cheese (6),tulum cheese (6), curd chesee (6) and yoghurt (9) which were collected from 26 dairy farmswere examined. The determined mean result of aflatoxin M1 analysis was 0,105 pbb ofanalysed samples and the incidence of AFM1 was 100 % and the range was 0,027-0,250pbb. The analysed 61,5 % of milk samples, 77,7 % of yoghurt samples and 4 % of cheesesamples were exceeded the maximum legal limits.These results of the study confirm that milk and milk products producted in Aydın anddistrict may cause health problems. Milk and milk products have to be monitored continuously for thepresence of AFM1 contamination. AFB1 occuring conditions in the feeds of dairy animals and AFB1existence must be controlled strictly.