Tez No İndirme Tez Künye Durumu
294338
Quercetin uygulamasının egzersiz, serbest radikal ve antioksidan enzim düzeyleri üzerine etkisi / The effect of quercetin admınıstratıon on exercıse, free radıcal and antıoxıdant enzym levels
Yazar:MEHMET GÖKTEPE
Danışman: PROF. DR. MEHMET GÜNAY
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Fizyoloji = Physiology ; Spor = Sports
Dizin:Antioksidanlar = Antioxidants ; Egzersiz = Exercise ; Enzimler = Enzymes ; Flavonoidler = Flavonoids ; Kuersetin = Quercetin ; Serbest radikaller = Free radicals ; Sıçanlar = Rats
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2012
117 s.
Bu çalışma, Quercetin uygulamasının egzersiz, serbest radikal ve antioksidan enzim düzeylerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 12 adet 300-350 gr. ağırlığında erkek Wistar rat üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ratlar kontrol grubu (n=6) ve deney grubu (n=6) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır.Hayvanlar 10 gün karantina altına alındıktan sonra, deneyin 1. günü her bir ratın kalplerinden kan alınmış, deneyin 2. günü ratlara egersiz uygulaması yaptırarak yine kan alınmıştır. Deneyin 3-12. günleri arasında (10 gün boyunca) deney grubundaki her bir rata günde 1 kez 20 ml/kg quercetin maddesi, kontrol grubundaki her bir rata ise 1ml/kg %0.05 Dimetil Sülfoksit (DMSO) gavaj yoluyla verilmiştir. Deneyin 13. günü her bir rata egzersiz uygulaması yaptırılarak kalplerinden kanları alınmıştır. Deneyin 14. günü hayvanlar istirahata bırakılarak 15. gün anestezi altında kalplerinden kanları alınmıştır. Deneklerin dinlenik ve egzersiz sırasındaki kan laktat düzeylerinin ölçümü kalpten alınan kan ile YSI 1500 Sport Laktat Analizörü kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen tüm verilerin analizinde iki bağımsız örnek t testi kullanılmıştır. P<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.Ratların quercetin maddesi verilmeden ve verildikten sonraki değişiklikleri incelenmiş, egzersizdeki laktat düzeyleri, antioksidan enzim düzeyleri (SOD,CAT,GPx,GST) ile lipit peroksidasyonunun son ürünü olan malondialdehit (MDA) düzeyleri kontrol grubu ile deney grubu arasında karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Deneyin 1. günü istirahattte ve deneyin 2. günü egzersiz uygulamasında kontrol ve deney grupları arasında fazla bir fark gözlenmemiştir. Deneyin 3-12. günleri arasında 10 gün boyunca quercetin maddesi verildikten sonra egzersiz uygulanan ratların sonuçlarına göre anlamlı değişikliklerin meydana geldiği gözlenmiştir. MDA ve laktat miktarlarında anlamlı bir azalma söz konusudur. Antioksidan enzim düzeylerinde (SOD,CAT,GPx,GST) ise anlamlı bir artışın olduğu tespit edilmiştir. Deneyin 14. günü hayvanlar istirahata bırakılıp, bir gün sonra alınan kan sonuçlarına göre MDA ve laktat düzeyleri incelendiğinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Antioksidan enzim düzeyleri (SOD,CAT,GPx,GST) incelendiğinde ise yine anlamlı bir artışın olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak; Quercetin alımının, egzersizde laktat düzeyini frenleyerek performansı artırıcı etkisinin olduğu, Lipid peraksidasyonun son ürünü olan MDA miktarını azaltarak serbest radikallere karşı koruyucu etkisinin olduğu ve antioksidan enzim düzeylerinin (SOD,CAT,GPx,GST) artışına neden olarak hücrenin antioksidan savunma sistemlerini güçlendirdiği tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Flavonoidler, Quercetin, Egzersiz, Serbest Radikaller, Antioksidan Enzimler.
This study was designed to investigate the effect of quercetin administration on exercise, free radical and antioxidant enzym levels. The research was carried out on 12 Wistar rats weighing 300-350 grams. Rats are divided into two groups, the control group (n=6) and experimental group (n=6)After being taken under quarantine, the blood samples were taken from each rat?s heart on the first day of the experiment, and on the second day, the blood samples were taken once again after the exercise. Between the 3rd and 12th day of the experiment (throughout 10 days), 1 dose of quercetin (20 mg/kg) to each rats in experimental group, and 1 dose of %0.05 Dimetil Sülfoksit (DMSO) (1 ml/kg) to each rats in control group were administered by gavage. On the 13th day of the experiment, the blood samples from each rat?s hearts were taken after the exercise. The animals left to rest on the 14th day, and on 15th day, the blood was taken from their hearts under anesthesia. Subject?s blood lactat level measurements after being left to the rest and exercise were analyzed with the blood taken from the heart by using YSI 1500 Sport Lactat Analysor. Two independent samples t test was used to analyse all the data obtained. The value of P<0.05 was considered as statistically meaningful.The changes before and after quercetin administration were studied, the lactat levels during exercise, antioxidant enzym levels (SOD, CAT, GPx, GST) and malondialdehit (MDA) levels, the last product of lipid peroxidation, were investigated between control group and experimental group in comparation. No significant difference was detected between control group and experimental group on the 1st day during the rest and on the 2nd day during exercise. Between 3rd and 14th day of experiment, significant changes were observed according to the results in which the rats were administered with quercetin after the exercise. A significant decrease in MDA and lactat measures existed. A significant increase in the antioxidant enzym levels (SOD, CAT, GPx, GST) was detected. On the 14th day, the animals were left to rest, and according to the results of blood test taken the next day, no significant difference was seen on MDA and lactat levels. When the antioxidant enzym levels (SOD, CAT, GPx, GST) were tested, a significant increase was detected again.As a result, it was detected that the Quercetin administration helps to increase performance by breaking lactat levels during the exercise; has protective effect against free radicals by decreasing MDA levels, the last product of lipid peroxidation, and strengthens the cell? s antioxidant defense systems by being result in increasing antioxidant enzym levels (SOD, CAT, GPx, GST).Key Words: Flavonoids, Quercetin, Exercise, Free Radicals, Antioxidant Enzyms.