Tez No İndirme Tez Künye Durumu
316604
Paket anahtarlamalı ağlarda hizmet kalitesi tabanlı ulaştırma protokolü ve kuyruk yapısı geliştirilmesi ve uygulaması / Development and applicaton of a quality of service based transport layer protocol and queue model for packet-switched networks
Yazar:MEHMET ŞİMŞEK
Danışman: PROF. DR. M. ALİ AKCAYOL ; YRD. DOÇ. DR. NURETTİN DOĞAN
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Bilişim Enstitüsü / Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Hizmet kalitesi = Service quality ; Kuyruk modelleri = Queue models ; Zamanlama = Timing
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2012
118 s.
Bu tezde, Gerçek Zamanlı Çoklu Ortam (GZÇO) verilerinin paket anahtarlamalı ağlarda iletilmesinde yaşanan en büyük sorunlar olan gecikme ve jitter parametrelerini kontrol altında tutan bir ulaştırma katmanı protokolü ve kuyruk modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen yöntem Tam Zamanında Ulaştırma (Just In Time Transport - JITT) olarak adlandırılmıştır. JITT, GZÇO verilerini taşıyan paketlerin geçecekleri yönlendiriciler üzerinde zamanlama ve önceliklendirme yapılması temeline dayanmaktadır. Böylece, gecikme ve jitter kontrol altında tutularak sonuçları iyileştirilmiştir. JITT'in ilk olarak matematiksel olarak analizi yapılmış; daha sonra ns2 benzetim aracı ile kapsamlı bir şekilde test edilmiş ve laboratuar ortamında uygulaması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, yaygın olarak kullanılan ulaştırma katmanı protokolleri ve kuyruk modelleri ile JITT karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre JITT gecikme, jitter ve paket kayıp oranları parametrelerine göre çok daha başarılı sonuçlar vermiştir.
In this thesis a new method has been developed to control delay and jitter which are the biggest problems to transmission of real-time multimedia data in packet switched networks. The developed method (called Just in Time Transport (JITT)) consists of a transport protocol and a queue model. JITT makes timing and prioritization on the routers. So that, delay and jitter are kept under control and improved. Firstly, JITT behaviors have been analyzed mathematically. After that, JITT has been tested by using the network simulator 2 (ns2) in different simulation model and networking conditions as well as in a real environment and compared to other commonly used transport layer protocols and queue models. According to experimental studies, JITT has given highly successful results in terms of delay, jitter and packet loss ratios.