Tez No İndirme Tez Künye Durumu
832296
Hilal-i Ahmer (Kızılay) Cemiyeti'nin doğal afetlerdeki faaliyetleri (1911-1922) / Activities of Turkish red crescent in natural disasters (1911-1922)
Yazar:SÜLEYMAN FERHAN BATTAL
Danışman: PROF. DR. MEHMET ÇANLI
Yer Bilgisi: Hitit Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
110 s.
Hilal-i Ahmer Cemiyeti, II. Meşrutiyet'in ilanı ile yeniden yapılanması ardından Trablusgarp, Balkan ve 1. Dünya Savaşlarında İşgal ve Milli Mücadele dönemlerinde bölgede kurduğu sahra hastaneleri, dispanserler ile cephe gerisinde yaralıların tedavi edilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca bu dönemlerde Hilâl-i Ahmer Cemiyeti deprem, sel ve salgın hastalıklar gibi acil durumlarda gönüllü sağlık hizmetlerini etkin bir şekilde yürütmüştür. Bu çalışma, Hilâl-i Ahmer Cemiyeti'nin savaş dışındaki sivillere yönelik 1911-1922 yılları arasında doğal afetlerdeki faaliyetlerini incelemekte olup özellikle İmdad-ı Sıhhiye ve Heyet-i İmdadiye'nin rolünü ele almaktadır. Literatürdeki boşluk, bu dönemdeki savaşlar ve Hilal-i Ahmer'in sivil topluma sağladığı yardımların yeterince vurgulanmamış olmasıdır. Çalışmada Kızılay Arşivi, Kızılay Yayınları, yıllık faaliyet raporları, dönemin gazeteleri, Kızılay Mecmuaları ve ansiklopediler gibi çeşitli kaynaklar kullanmaktadır. Bu kaynaklar, Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin doğal afetlerle mücadeledeki faaliyetlerini ve sivil topluma yönelik yardımlarını açığa çıkarmak amacıyla dikkatle incelenmiştir. Çalışmanın odak noktası, Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin doğal afetlerle karşılaşan bölgelerde nasıl bir rol oynadığıdır. İmdad-ı Sıhhiye ve Heyet-i İmdadiye gibi heyetlerin kuruluşu ve faaliyetleri, savaş dönemi olan 1911-1922 yılları boyunca ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin doğal afetlerdeki faaliyetlerinin sivil topluma nasıl hizmet ettiği ve acil durumlarda nasıl bir destek sağladığı daha iyi anlaşılmış olacaktır.
The Hilal-i Ahmer Society, following its restructuring during the Second Constitutional Era, played a significant role in providing medical assistance to wounded individuals in field hospitals and dispensaries during the Trablusgarp, Balkan, and World War I, as well as the periods of occupation and the Turkish War of Independence. Additionally, during these periods, the Hilâl-i Ahmer Society effectively carried out voluntary healthcare services in response to emergencies such as earthquakes, floods, and epidemics. This study examines the non-military activities of the Hilâl-i Ahmer Society during natural disasters between 1911 and 1922, focusing specifically on the role of the İmdad-ı Sıhhiye and Heyet-i İmdadiye committees. The existing literature lacks sufficient emphasis on the wars during this period and the assistance provided by the Hilal-i Ahmer Society to civilians. The study relies on various sources such as the Kızılay Archive, Kızılay Publications, annual activity reports, contemporary newspapers, Kızılay Journals, and encyclopedias. These sources have been carefully examined to shed light on the efforts of the Hilal-i Ahmer Society in tackling natural disasters and providing assistance to the civilian population. The central focus of this study is the role played by the Hilal-i Ahmer Society in areas affected by natural disasters. The establishment and activities of committees such as İmdad-ı Sıhhiye and Heyet-i İmdadiye are extensively explored throughout the war period from 1911 to 1922. The findings of this study will contribute to a better understanding of the Hilal-i Ahmer Society's activities during natural disasters and its service to the civilian population in times of emergencies.