ÖZET
CUSCUTA BABYLONİCA AUCHER(CUSCUTA)'İN LİCE DOMATES ÇEŞİDİNİN KİMYASAL BİLEŞENLERİ ÜZERİNE ETKİSİ
YÜKSEK LİSANS TEZİ
Servan SAVAŞÇI
DİCLE ÜNİVERSİTESİ
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
BİYOLOJİ ANABİLİM DALI
2019
Beslenmede en çok kullanılan ürünlerden biri olan domates (Lycopersicon esculentum) vejetasyonun değişik aşamalarında ortaya çıkan bazı zararlılar nedeniyle önemli ölçüde verim kaybına uğramaktadır. Her ne kadar bazı domates çeşitleri ona karşı direnç geliştirmişse de, holoparazit çiçekli bir bitki olan küsküt, domatesin verimi üzerinde olumsuz etki yapan en önemli zararlılardan biridir.
Bu çalışmanın amacı, Diyarbakır'ın Lice ilçesine özgü olduğu bilinen Lice Domates çeşidinin Cuscuta babylonica Aucher'e karşı direnç geliştirip geliştirmediğinin araştırılmasıdır.
Çalışmada küsküt bulaşmasından sonraki 5. 10. ve 15. günlerinde hasat edilen domates bitkilerinde, savunma yolunda görev aldığı bilinen yağ asitleri, kalsiyum (Ca2+) ve bazı fenolik bileşiklerin miktarları incelenmiştir.
Patojenlere karşı savunmada görev yapan 16:1, 18:1 ve 18:2 yağ asitleri saldırının 15. gününde maksimum düzeylerine çıkmıştır.
Bitkilerin patojenlere karşı geliştirdiği sistemik direnç yolarından biri olan salisilik asit direnç yolunun aktifleşmesini sağlayan Ca2+ miktarı bulaşmanın 10. gününde önemli bir şekilde artmıştır.
Domates bitkisinde yaygın olarak bulunan klorojenik asit, rutin, kuersetin ve salisilik asit gibi fenolik bileşikler saldırının 10. gününde önemli artışlar göstermiştir.
Bu çalışmada, salisilik asit miktarının kontrole göre artması ve Jasmonik asidin hiç bulunamamış olması ve Ca2+ miktarındaki artış, Lice domates genotipinin salisilik asit direnç yoluyla C. babylonica'ya karşı kendini savunduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Lycopersicon esculentum, Cuscuta babylonica, yağ asitleri, kalsiyum, fenolik bileşikler
|
ABSTRACT
THE EFFECT OF CUSCUTA BABYLONICA AUCHER (CUSCUTA) ON CHEMICAL COMPOSITION
MSc THESIS
Servan SAVAŞÇI
DEPARTMENT OF BIOLOGY
INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES
UNIVERSITY OF DICLE
2019
Tomato (Lycopersicon esculentum), which is one of the most used products in nutrition, has a significant loss of yield due to some pests occurring at different stages of vegetation. Although some tomato varieties have developed resistance to it, cuscuta, a holoparasite flowering plant, is one of the most important pests that have a negative effect on the yield of tomato.
In the study, the amounts of fatty acids, calcium (Ca2+) and some phenolic compounds known to work in the defense pathway were investigated in tomato plants harvested on the 5th, 10th and 15th days after the Cuscuta babylonica contamination.
The 16:1, 18:1 and 18:2 fatty acids, which act in defense against pathogens, increased to their maximum level on the 15th day of the attack.
On the 10th day of the contamination, the amount of Ca2+, which enables activation of the salicylic acid resistance pathway, which is one of the pathways of systemic resistance against the pathogens, has increased significantly.Phenolic compounds, such as chlorogenic acid, rutin, quercetin and salicylic acid, which are common in tomato plants, showed significant increases on the 10th day of the attack.
In this study, the increase in the amount of salicylic acid compared to control and the absence of Jasmonic acid and increasing amount of Ca2+ shows that the Lice tomato genotype defends itself against C. babylonica through salicylic acid resistance way.
Keywords: Lycopersicon esculentum, Cusuta babylonica, fatty acids, calcium, phenolic compounds |