Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
824298
|
|
Decolorization of wastewaters containing dyestuff with uv catalytic method / Boyarmadde içeren atıksuların uv katalitik yöntem ile ağartılması
Yazar:İLKER TOPTAŞ
Danışman: PROF. DR. ECE KÖK YETİMOĞLU ; DR. ÖĞR. ÜYESİ SABAHATTİN DENİZ
Yer Bilgisi: Marmara Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Ana Bilim Dalı / Analitik Kimya Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Kimya = Chemistry ; Çevre Mühendisliği = Environmental Engineering
Dizin:
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
69 s.
|
|
Bu çalışmada tekstil işletmeleri atıksularının renginin giderilmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple seçilen C.I. Reactive Red 21 boyarmaddesinin sulu çözeltisi ve laboratuvar ortamında bir kumaşın boyanması ile elde edilen gerçek atıksuyu örneğinin üzerinde fotobaşlatıcı bir reaktif kullanılarak UV ışığı altında deneyler yapılmıştır. Uygun deneysel koşulların bulunabilmesi için pH, maruziyet süresi, boya konsantrasyonu, lamba gücü, fotobaşlatıcı reaktif miktarı gibi parametreler üzerinde denemeler yapılmıştır. İşlem sonrasında rengi giderilen çözeltilerin UV görünür alan spektrofotometresinde absorbansları alınarak % renk giderimi miktarlar ölçülmüştür. Elde edilen veriler tablo ve grafikler yardımıyla karşılaştırmalı olarak ortaya konulmuştur.
Boyarmaddelerin tanımı ve kimyasal yapıları hakkında bilgi verilerek, fotokimyasal polimerizasyondan ve bunun paralelinde kullanılan fotobaşlatıcı reaktiften bahsedilmiştir. Ayrıca tekstil atık sularına uygulanan genel renk giderim işlemlerinin üzerinde durulmuştur. Deneyde kullanılan ekipman ve kimyasallar tanıtılmış ve yöntem hakkında bilgi verilmiştir. Rengi giderilen çözeltilerin absorbans ölçümleri, bu ölçümlere dayanarak elde edilen % renk giderim miktarları tablolar ve grafikler halinde okuyucuya sunulmuştur.
Deneyler sonunda atıksuyun rengi fotobaşlatıcı yardımıyla pH 1,5'te %97 oranında ağartılmıştır.
|
|
Purpose of this study is decolorization of textile industry wastewaters. For this reason C.I. Reactive Red 21 which is an azo dye matter was chosen and experimented under UV lights using photoinitiator on its aqua solutions and real wastewater preapared in labratory conditions how painted a fabric. Many experiments were performed to find suitable experimental conditions on parameters such as pH, exposure duration, dye concentration, lamp power, amount of photoinitiator. After the process, absorbance of decolorizated solution was measured and calculated % decolorization value. All of datas were revealed with the help of tables and graphics comparatively.
Definition and chemical structure of dye matters were explained and informed about photochemical polymerization systems and photoinitiators. İn addition general decolorization processes applying on the textile wastewaters were explained. Equipments and chemical agents used in experiments were introduced and informed about experimental methods. Absorbance measurements of decolorized solutions, based on the measurement % decolorization values were revealed with tables and graphics.
At the end of the experiments, color of wastewater was decolorized with photoinitator at the ratio of %97 at pH 1.5. |