Tez No İndirme Tez Künye Durumu
551830
Üniversite öğrencilerinin yeme tutumu ve ortoreksiya nervoza eğilimlerinin belirlenmesi / Determination of eating attitudes and orthorexia nervosa tendencies of university students
Yazar:ŞEYMA SÜNBÜL
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU BAYRAK
Yer Bilgisi: Selçuk Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı / Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
Konu:Beslenme ve Diyetetik = Nutrition and Dietetics
Dizin:Beslenme = Nutrition ; Beslenme alışkanlıkları = Nutritional habits ; Beslenme davranışı = Feeding behavior ; Ortoreksiya nervoza = Orthorexia nervosa ; Selçuk Üniversitesi = Selçuk University ; Yeme tutumu = Eating attitudes ; Yemek yemek = Eating ; Üniversite öğrencileri = University students
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
90 s.
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin yeme tutumu ve ortoreksiya nervoza eğilimlerini belirlemektir. Araştırmanın örneklemini 2018- 2019 eğitim öğretim yılında Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsü'nde öğrenim görmekte olan rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş 580 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya dâhil edilen öğrencilere üç bölümden oluşan anket formu uygulanmıştır. Anket formu; öğrencilerin demografik bilgilerinin değerlendirilmesi için "Demografik Özellikler ve Genel Bilgiler", ortoreksiya nervoza eğilimlerinin belirlenmesi için "ORTO-15 Testi" ve yeme davranışı bozukluklarının belirlenmesi için "Yeme Tutumu Testi (YTT-40)" bölümlerinden oluşmaktadır. Tüm veriler SPSS 21.0 for Windows (Statistical Package for Social Sciencies) programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerinin % 57'si kız, % 43'ü erkektir. YTT-40 puanlarına göre katılımcıların % 15'i yeme bozukluğu yönünden yüksek risk taşımaktadır. Yeme bozukluğu risk grupları ile cinsiyet arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuş ve kız öğrencilerin daha fazla yeme bozukluğu gösterdiği tespit edilmiştir (p<0,05). ORTO-15 değerlendirmesinde; kız öğrencilerin % 46'sı, erkek öğrencilerin % 32'si ve tüm örneklemin % 40'ı ortoreksiya nervoza eğilimi gösteren grupta yer almaktadır (p< 0,05). Diyet programı uygulayan öğrencilerin daha fazla ortorektik eğilim gösterdiği ve yeme bozukluğu yönünden orta derecede risk taşıyan grupta yer aldığı belirlenmiştir (p < 0,05). YTT-40 puanı ile ORTO-15 puanı arasında negatif yönlü ilişki bulunmuştur (p< 0,05). Sonuç olarak; üniversite öğrencilerinde yeme davranışı bozuklukları ve ortoreksiya nervoza eğilimleri her geçen gün artış göstermekte olup, daha kapsamlı beslenme eğitimleriyle bu tür bozukluklarınn artışının önlenebileceği düşünülmektedir.
The aim of this study is to determine eating attitude and orthorexia nervosa tendencies of university students. Sample group of the research consists of 580 randomly selected students who continue education at Selçuk University Alaaddin Keykubat Campus in 2018- 2019 academic year. A questionnaire consisting of three parts was applied to the students included in the research. It consists "Demographic Variables and General Information" for evaluating demographic features of the students, "ORTO-15 Scale" for orthorexia nervosa tendendicies and "Eating Attitude Test (EAT-40)" for identification of eating attitude disorders. All data were evaluated by SPSS 21.0 for Windows (Statistical Package for Social Sciencies) program. % 57 of the participants are female students, % 43 of them are male students. According to YTT-40 score, % 15 of the participants are in the high risk of eating disorder. Statistically, there is significant relation between risk group of eating disorders and gender (p < 0,05), and female students showed more eating disorders. % 46 of female students, % 32 of male students and % 40 of total subjects are in orthorexia nervosa tendency group according to ORTO-15 analysis (p < 0,05). Students who follow diet program have more orthoretric tendency and they are in middle risk group in terms of eating disorder (p < 0,05). There is negative relation between EAT-40 score and ORTO-15 (p< 0,05). As a result, eating attitude disorder and ortorexia nervosa tendencies in university students are increasing day by day and it is thought to prevent increase of this kind of disorders with comprehensive nutrition educations.