Tez No İndirme Tez Künye Durumu
856985
Siber suçlarla ilgili 2000-2023 yılları arasındaki çalışmaların bibliyometrik analizi / Bibliometric analysis of studies on cybercrime between 2000-2023
Yazar:MURAT ERDOĞAN
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK AKMEŞE
Yer Bilgisi: Hitit Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Adli bilişim = Computer forensics ; Bilgisayar suçları = Computer crimes ; Bilişim suçları = Cyber crimes
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
74 s.
Her geçen gün büyüyen, gelişen internet tabanlı teknolojilerin ve bilgisayar ağlarının kullanımının artması beraberinde birtakım sorunları meydana getirmiştir. Bilgisayar üzerinden işlenen ve siber suç olarak adlandırılan yeni bir suç türü ortaya çıkmıştır. Siber suçlarla ilgili çeşitli araştırma ve çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmada 2000-2023 yılları arasında Web of Science'ta indekslenen "Siber Suçlar", "İnternet Suçları" ve "Bilgisayar Suçları" anahtar kelimeleri üzerine yapılan çalışmaların bibliyometrik analizini sunulmaktadır. Bu çalışma, siber suçlar üzerine yapılan araştırma ve çalışmaları inceleyerek alanın bilimsel haritasını ortaya çıkarmayı, verileri anlamlandırmayı ve gelecekte bu konuda yapılacak çalışmalara kaynaklık etmeyi amaçlamaktadır. Bibliyometrik analiz için Bibliometrix ve Microsoft Excel programları kullanılmıştır. Çalışmada kullanılmak üzere 5590 farklı yazar toplam 2566 çalışma tespit edilmiştir. Jaishankar, K. 21 makalesi ile en üretken yazardı. University College Dublin 56 makaleyle en çok yayın yapan üniversiteydi. IEEE Access 151 makaleyle en çok yayın yapan dergiydi. En çok atıf alan çalışma Farwell, JP ve Rohozinski, R yazarlarına ait Stuxnet ve Siber Savaşların Geleceği adlı makaledir. Analiz ile siber suçlarla ilgili dünya çapında en etkili ülkeler, en üretken yazarlar, en çok yayın yapan dergiler, kuruluşlar, ülkeler ve anahtar kelimeler açısından bibliyometrik analiz ve sonuçlara yer verilmiştir. Siber suçlarla ilgili yapılan çalışmalarda ülkeler ve yazarlar arasındaki ilişki ve iş birlikleri görsellerle sunulmuştur.
The increasing use of internet-based technologies and computer networks, which are growing and developing daily, have brought about some problems. As a result, a new type of crime called cybercrime has emerged. There have been various research and studies on cybercrime. In this article, a bibliometric analysis of the studies on the keywords "Cyber Crimes", "Internet Crimes", and "Computer Crimes" indexed in Web of Science between 2000- 2023 is presented. This study aims to reveal the scientific map of the field by examining the research and studies on cybercrime, to make sense of the data and to be a source for future studies on this subject. Bibliometrix and Microsoft Excel programs were used for bibliometric analysis. 5590 different authors and 2566 studies were identified for the study. Jaishankar K. was the most prolific writer, with 21 articles. University College Dublin was the top-publishing university with 56 articles. IEEE Access was the journal that produced the most publications, with 151 articles. The most cited work was Stuxnet and the Future of Cyber Warfare by Farwell, JP, and Rohozinski, R. In the study, bibliometric analysis and results have included in terms of the most influential countries, the most productive authors, the most publishing journals, organizations, countries and keywords related to cybercrime worldwide. Relations and collaborations between countries and authors in studies on cybercrime have been presented with visuals.