Cumhuriyet devri Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından olan Füruzan bugüne kadar roman, şiir, tiyatro, deneme, söyleşi, röportaj, gezi yazısı türlerinde eserler vermiş olsa da öykücü kimliği ile ön plana çıkmaktadır. Bu araştırmada Füruzan'ın öykülerinde yer alan eğitim unsurlarını ele alınmıştır.
Füruzan Türk edebiyatının yaşayan önemli öykü yazarlarından olmasının yanı sıra kendi kendisinin öğretmeni olmuş, edebî metinlerle, kitaplarla kendini yetiştirmiş bir yazar olması dolayısıyla da eserlerinde eğitimin ayrı bir yeri vardır. Füruzan öykülerini yazdığı dönemde toplumdaki mevcut sorunları, aksaklıkları eserlerinde işlemiştir. Bu yönüyle onun eserleri eğitim konusunda yaşanan aksaklıklar, toplumun eğitime bakışı gibi konular hakkında bilgi vermesi açısından da önem arz etmektedir. Füruzan'ın eserleriyle ilgili alan yazından pek çok çalışma bulunmaktadır. Bazı çalışmalarda yazarın eğitim konusunu işlediğinden bahsedilse de eğitimi ele alışı, eğitimle ilgili konulara eserlerinde ne ölçüde yer verdiğinden bahsedilmemiştir. Bu çalışmayla Füruzan'ın eserlerinde yer alan eğitim unsurlarının tespit edilmesi, eserlerin yazıldığı dönemde halkın eğitimi algılayışı, bu dönemde eğitimde yaşanan sorunlar, yazarın eğitimi eserlerinde nasıl yansıttığı tespit edilmeye çalışmıştır.
Çalışma kapsamında araştırmanın örneklemini oluşturan Füruzan'a ait 6 öykü kitabında yer alan toplam 31 öykü eğitim unsurlarını içermesi bakımından incelenmiştir. Bu öykülerden 28'inde eğitimle ilgili unsurlar tespit edilmiştir, "Münip Bey'in Günlüğü, Sevda Dolu Bir Yaz, Birinci Yaz Şarkıları" isimli üç öyküde ise herhangi bir eğitim unsuruna rastlanmamıştır.
Çalışmada öncelikle edebiyat ve eğitim ilişkisinden bahsedilmiştir. Daha sonra ise Füruzan'ın yaşamı, eserleri ve öykücü kimliği hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın diğer bölümünde ise Füruzan'ın öykülerinden elde edilen eğitim unsurları ile ilgili bulgular yorumlanmıştır. Son olarak ise elde edilen bulgularla ilgili sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir. Yapılan çalışmada yazarın eserlerinde eğitim konusuyla ilgili meseleleri, sıkça işlediği yoksulluk temasıyla beraber ele aldığı görülmüştür. Toplumun, özellikle yoksul halkın eğitimden beklentisi yine yoksulluk temasıyla iç içe geçmiş şekilde eserlerde işlenmiştir. Bunun yanında yazarın eğitime ve eğitimcilere eleştirel bir gözle baktığı ve eğitim sorunlarının eserlerde geniş yer tuttuğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler: Füruzan, öykü, eğitim, okul, öğretmen.
|
Füruzan, who is one of the significant women writers of Turkish literature in the Republican Term, stands out with her narrative identity even though she has published works in the genres of novels, poems, theaters, essays, interviews, interviews and travel writings. In this research, the educational elements in Füruzan's stories were discussed.
Apart from, being one of the important living short story writers of Turkish literature, Füruzan is a writer who has trained herself with literary texts and books who has been her own teacher, so education has a special place in her works. During the period when Füruzan wrote her stories, sin soshe dealt with the current problems and problems in society in her works. In this respect, her works are also substantial in terms of providing information about issues such as the problems experienced in education and the society's view of education. There are many studies on Füruzan's works from the field literature. Although it is mentioned in some studies that the author deals with the subject of education, her treatment of education and the extent to which he includes issues related to education in her works are not mentioned. With twhich he study, her tried to determine the educational elements in Füruzan's works, the public's perception of education at the time the works were written, the problems experienced in education in this period, and how the author reflected education in her works.
Within the content of the study, a total of 31 stories in 6 story books belonging to Füruzan, which compose the sample of the research, were examined in terms of containing educational elements. In 28 of these stories, elements related to education were identified, and in the three stories titled "Münip Bey's Diary, A Summer Full of Love, First Summer Songs", no educational elements were found.
In the study, firstly, the relations between literature and education was mentioned. Later, information was given about Füruzan's life, works and identity as a storyteller. In the other section of the study, the findings about the educational elements attained from Füruzan's stories were interpreted. Finally, the results and recommendations related to the findings obtained are included. In the study, it was seen that the author dealt with the issues related to the subject of education together with the theme of poverty, which she frequently processed. The expectations of the society, especially the poor people, from education are again intertwined with the theme of poverty. In addition, it has seen that the author looked at education and educators with a critical eye and that educational problems had a wide place in the works.
Keywords: Füruzan, story, education, school, teacher. |