Tez No İndirme Tez Künye Durumu
498890
Sermaye şirketlerinde kolaylaştırılmış birleşme / Simplified merger
Yazar:ERDİ AKLAN DURNA
Danışman: DOÇ. DR. ALİ PASLI
Yer Bilgisi: Bahçeşehir Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü
Konu:Hukuk = Law
Dizin:Birleşmeler = Mergers ; KOBİ = Small and Medium Sized Firms ; Türk Ticaret Kanunu = Turkish Commercial Code ; Türk hukuku = Turkish law ; Şirket birleşmeleri = Mergers ; Şirket toplulukları = Multicorporate enterprises
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
104 s.
Bu çalışmada, Türk Ticaret Kanunu ile hukuk sistemimizde yerini alan, sermaye şirketlerinin kolaylaştırılmış usulde birleşme işlemlerine ilişkin düzenlemenin, normal birleşme işlemleri ile de karşılaştırılarak eksikliklerinin ve faydalarının analizi amaçlanmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde son yıllarda hızla artan şirket birleşme ve devralmalarının genel özellikleri açıklanarak ikinci bölümde kolaylaştırılmış birleşme işlemleri ile yapılacak olan karşılaştırmanın temeli atılmaktadır. Birleşme işlemlerinin farklı hukuk sistemlerinde nasıl tanımlandığı, tarihsel gelişiminin ne olduğu, TTK ile gelen değişiklerle birleşebilecek şirketlerin hangileri olduğu, sermayesini kaybetmiş veya borca batık şirketlerin birleşme işlemlerine nasıl katılabilecekleri incelenmiştir. İkinci bölümde ise kolaylaştırılmış birleşme işlemleri tanımlanmakta, açıklanmakta ve normal birleşme süreci ile kolaylaştırılmış birleşme işlemlerindeki süreç karşılaştırılmaktadır. Kolaylaştırılmış birleşme işlemlerinin temeli olduğu kanaatinde olduğumuz hakimiyet kavramı kolaylaştırılmış birleşme işlemleri ile örneklendirilerek açıklanmıştır. Normal birleşme sürecinde bulunup kolaylaştırılmış birleşme işlemleriyle yapılması gereksiz olan işlemler açıklanmış ardından da kolaylaştırılmış birleşme süreci anlatılmıştır. Kolaylaştırılmış birleşme işlemleri, Türk hukuk sisteminde henüz yeni bir usul olduğu için, uygulamada kolaylaştırılmış birleşme işlemleri açısından çok fazla örnek bulunmamaktadır. Bu sebeple kolaylaştırılmış birleşme işlemleri incelenirken teoride düzenlemenin nasıl olduğunun açıklanmasının yanında uygulamada karşılaşılabilecek olası sorunlar ve izlenebilecek yollar üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak kolaylaştırılmış birleşme işlemlerinin özellikle şirketler topluluğu açısından oldukça faydalı bir sistem olduğu ancak Türk hukukunda henüz yeni bir sistem olması dolayısıyla geliştirilmeye ihtiyacı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
This thesis aims to analyze deficiencies and advantages of regulations about simplified merger procedures,which takes place in Turkish Commercial Code, by comparing simplified mergers with normal merger procedures. First section of the thesis explains general informations about mergers and takeovers that increased rapidly over the years, how merger procedures are defined in different legal systems, historical development process, which companies could be merged by the changes in Turkish Commencial Code, and how organizations that lost their capital or are deep in dept could be included in merger procedures. Second section includes the definition and explanation of simplified merger procedures and comparision to general merger procedures. The term "Dominance",which is underlied the procedures of simplified mergers, is represented with instances of simplified mergers. The operations that take place in general merger procedures but are found redundant in simplified procedures are commented,then the process of simplified mergers clarified. Simplified merger procedures have limited examples in Turkish legal system, since it is relatively new method.As a result,in addition to theoretical informations, potential difficulties and preventive solutions are included. In conclusion, it is understood that simplified mergers are essential and advantageous to enterprise systems but as a result of being relatively new procedure in Turkish legal system developments are needed.