Tez No İndirme Tez Künye Durumu
250021
Ağ tabanlı bir derlem yönetim sistemi önerisi / A web based corpus management system proposal
Yazar:M. GÜNEŞ CAN ACAR
Danışman: DOÇ. DR. LEYLA UZUN
Yer Bilgisi: Ankara Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Dilbilim Ana Bilim Dalı
Konu:Dilbilim = Linguistics ; Eğitim ve Öğretim = Education and Training
Dizin:Ağ yönetim sistemleri = Network management systems ; Ağlar = Networks ; Derlem = Corpus ; Derlem dil bilim = Corpus linguistics ; Haberler = News ; Makale = Article ; Yazılım = Software ; Yönetim = Management ; Yönetim sistemleri = Management systems ; İçerik yönetim sistemleri = Content management systems
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
99 s.
Bu çalışmada, ağ tabanlı özgün bir derlem geliştirme yazılımı sunulmaktadır. Çalışmada, bu yazılım kullanılarak gerçekleştirilmiş bir derlem, haber ve köşe yazılarını bilgisel tutum ifadeleri açısından karşılaştırmak için kullanılmıştır.Araştırmacıların ağ üzerinden ortak bir veritabanında derlem metinlerini eklemelerine ve yönetmelerine olanak sağlayan sistem, XML bazlı işaretleme, TEI ve XCES standartlarında dışa aktarım ve sürüm yönetimi gibi özellikler sunmaktadır. Yaygın olarak kullanılan, açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemi (Wordpress) temel alınarak oluşturulan uygulama, kaynak kodlarıyla birlikte araştırmacıların hizmetine sunulmuştur.XML uyumlu Xaira programı ile ayrıntılı incelemeler yapmak için TEI standardına aktarılarak incelenen 500.000 sözcüklük derlem, bilgisel tutum belirteçlerine ait kullanım örüntülerini haber ve köşe yazılarında karşılaştırmalı olarak incelemek için kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan derlem, yedi ulusal gazetenin ağ sayfalarından derlenen 1219 haber ve köşe yazısı içermekte olup, tür ve kaynak açısından dengelenmiştir.Oluşturulan derlem kullanılarak haber ve köşe yazıları türlerinin bilgisel tutum ifadeleri açısından karşılaştırılması sonucu hem haber ve köşe yazıları, hem de haber türleri içinde farklı kullanım örüntüleri gözlenmiştir.
In this study, a web-based corpus management software is proposed. A special corpus of Turkish news and columns are investigated by using this software for adverbs marking epistemic stance.The system, which enables corpus researchers to develop and manage their own corpus, has TEI and XCES compatible features of exporting and tagging of corpus texts. The software is built upon Wordpress Content Management System and distributed freely to other researchers with its source code.A news and article corpus of 500.000 words is built by the corpus software and exported into TEI format for detailed analysis with XML aware Xaira Application. The corpus is used for comparing different epistemic stance usage patterns accross two genres. The corpus built for the study composed of 1219 texts from 7 national newspapers? web site and balanced across genre and source.After investigating the usage frequencies for possible alternations between news and columns regarding the usage of epistemic stance adverbs, different patterns observed both between the two genres and different news subgenres.