Tez No İndirme Tez Künye Durumu
519589
İki endemik Rhaponticoides türünün (R. mykalea hub.-mor. ve R. hierroi Vaill.) antimikrobiyal, antioksidan etkisinin incelenmesi ve toplam fenol bileşik miktarının belirlenmesi / Determination of antimicrobial and antioxidant effect and total phenolic contents of two endemic Rhaponticoides species (R. mykalea hub.-mor. and R. hierroi Vaill.)
Yazar:NECLA SEGGINGER
Danışman: PROF. DR. YAVUZ BAĞCI
Yer Bilgisi: Selçuk Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyokimya = Biochemistry ; Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
59 s.
Türkiye'de yayılış gösteren Rhaponticoides cinsine dahil olan iki endemik Rhaponticodes türünün (R. mykalea ve R. hierroi) Antimikrobiyal, Antioksidan Etkisinin İncelenmesi ve Toplam Fenol Bileşik Miktarlarının Belirlenmesi için bu tez çalışması yapılmıştır. Çalışmada R. mykalea ve R. hierroi cinslerinin yaprak ve gövde kısımlarının etanol ve metanol ekstreleri kullanılmıştır. Bitki ekstrelerinin on bir bakteri ve üç fungal test suşuna karşı antimikrobiyal aktivitesi agar kuyu difüzyon yöntemi; antioksidan etki analizinde DPPH Radikali Temizleme Aktivitesi, Demir(II) İyonlarını Şelatlama Aktivitesi, Likopen ve -Karoten Miktar Tayini ve Toplam Fenolik Bileşik Miktar Tayini yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışmada sonuç olarak R. hierroi ve R. mykalea bitkilerinden elde edilen özütlerinin en az bir veya daha fazla mikroorganizma üzerinde antimikrobiyal etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. R. mykalea metanol özütünün diğerlerine göre daha etkili olduğu tespit edilmiştir. En yüksek inhibisyon zon çapını R. hierroi metanol özütü K. pneumaniae ATCC 13883 suşuna karşı oluşturmuştur (13,33 ± 0,47 mm). Özütlerin DPPH serbest radikal süpürme aktivitesine bakıldığında tüm özütlerin antioksidan etkiye sahip olduğu IC50 değerlerinin sentetik bir antioksidan olan BHT'den yüksek olduğu tespit edilmiştir. R. hierroi metanol özütü en yüksek Demir (II) iyonlarını şelatlama aktivitesini göstermiştir. Özütlerin Likopen ve beta - karoten miktarları değerlendirildiğinde en etkili sonucu R. hierroi etonol özütü vermiştir. Total fenolik içerik miktarı en yüksek olan özütün R. mykalea metanol özütü (136, 02 ± 6,32 mg GAE/g özüt) olduğu tespit edilmiştir.
This thesis study was carried out to determine the antimicrobial, antioxidant effect and total phenolic compound quantities of two endemic Rhaponticodes species (R. mykalea and R. hierroi) which are distributed in Turkey. Ethanol and methanol extracts of leaf and stem parts of R. mykalea and R. hierroi were used in this study. The antimicrobial activity of plant extracts was analyzed against eleven bacteria and three fungal test strains by the agar well diffusion method; DPPH Radical Clearing Activity, Chelating Activity of Iron (II) Ions, Lycopene and β-Carotene Amount Determination and Total Phenolic Compound Amount Determination methods were used for the analysis of antioxidant effects. In this study, it has been determined that the extracts obtained from R. hierroi and R. mykalea plants have antimicrobial activity on at least one or more microorganisms. The R. mykalea methanol extract was found to be more effective than the others. The highest inhibition zone diameter was determined against R. hierroi methanol extract K. pneumoniae ATCC 13883 strain (13,33 ± 0,47 mm). When the extracts were analyzed for DPPH free radical scavenging activity, it was determined that all extracts had higher IC50 antioxidant activity values than BHT, a synthetic antioxidant. The methanol extract of R. hierroi showed the highest activity of chelating iron (II) ions. When the quantities of lycopene and beta - carotene were evaluated, the most effective result came from the ethanol extraction of R. hierroi. It was also determined that the R. mykalea methanol extract has the highest total phenolic content (136, 02 ± 6,32 mg GAE / g extract).