Tez No İndirme Tez Künye Durumu
457508
Açık alan ve yeşil alan planlaması açısından Bursa kenti için bir model önerisi / A model proposal in terms of open space and green space planning for the city of Bursa
Yazar:ELVAN ENDER
Danışman: DOÇ. DR. CENGİZ USLU
Yer Bilgisi: Çukurova Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Konu:Peyzaj Mimarlığı = Landscape Architecture
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2015
320 s.
Açık alan ve yeşil alan olanakları, bir kentin fiziksel ve mekansal yaşam niteliğinin önemli bir belirleyicisidir. Hızlı büyüyen kentlerde bu olanakların tesisi geri planda kalabilmektedir. Açık ve yeşil alan olanakları geniş içerikli bir kavram olmakla birlikte mevcut koşullar ve imar mevzuatındaki kavramlar temel alınarak çalışmada bu olanaklar, açık alanlar (meydan, yaya bölgesi, yaya aksı ve bisiklet yolu), aktif yeşil alanlar (park, çocuk oyun alanı ve spor alanı) ve diğer yeşil alanlarla (piknik alanı ve hayvanat bahçesi) sınırlı tutulmuştur. Çalışmanın kurgusu; (1) Bursa kenti açık ve yeşil alan varlığının mahalleler özelinde belirlenmesi, (2) Bu varlığın kişi başına kaynak değeri yanında kullanıcıya olan uzaklıkla ilişkilendirilmesi ve ortak birimle tanımlamayı sağlamak amacıyla endekslenmesi, (3) Yine bu varlığın mahallelere dağılımındaki dengesizliğin etkilerinin ortaya konulması, böylece etkin açık ve yeşil alan olanakları düzeyinin belirlenmesi, (4) Ulaşılan bulguların, açık alan ve yeşil alan olanaklarını alansal olarak tanımlayan eş endeks eğrileri haritasına dönüştürülmesi temelinde kent fiziksel planlamaları için bir düzentasar altlığı oluşturulması temeline oturtulmuştur.
Open space and green space opportunities have an important determinant of physical and spatial life quality of a city. Instutition of these opportunities can remain in the background, in the fastest growing cities. Although open and green space opportunities are comprehensive concepts based on existing conditions and concepts on development legislations, these opportunities have been limited with open spaces (square, pedestrian zone, bike path), active green spaces (park, playground, sports ground) and other green spaces (picnic spot and zoological garden) in this study. (1) Determining presence of open and green space on the neighbourhood level on the Bursa urban area, (2) Relating this presence with per capita source value and distance and indexing it with the aim of identifying as a joint unit (3) Also proving of effects of unbalanced distribution to neighbourhoods of this presence, in this way identifying the level of effective open and green space opportunities, (4) Transforming reached findings to equal index curves map that identifies open space and green space opportunities spatially and constituting a preliminary base for physical urban planning.