Tez No İndirme Tez Künye Durumu
143536 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
A composite frame\joint super element for structures strengthened by externally bonded steel\FRP plates / Çelik-karbon plakalar ile güçlendirilmiş yapısal sistemler için bir tabakalı kompozit çerçeve\düğüm süper elemanı
Yazar:YALÇIN KAYMAK
Danışman: DOÇ. DR. UĞUR POLAT
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:İnşaat Mühendisliği = Civil Engineering
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2003
88 s.
Dışarıdan çelik veya karbon fiber plakalar yapıştırılarak güçlendirilmiş çerçeve tipi betonarme yapısal sistemlerin analiz ve tasarımı için malzeme davranışı olarak doğrusal olmayan bir kompozit kolon/ kiriş süper elemanı geliştirilmiştir. Betonarme elemanın elasto-plastik davranışı elemanın moment-eğrilik ilişkisi kullanılarak göz önüne alınmaktadır. Bu ilişki kullanıcı tarafından dışarıdan verilebileceği gibi elemanın bilinen donatı ve malzeme özellikleri göz önüne alınarak otomatik olarak da hesaplanabilmektedir. Çelik plakaların elasto-plastik, FRP plakalar ise kopma noktasına kadar doğrusal elastik davrandığı var sayılmaktadır. Çelik veya karbon fiber plaka ile betonarme eleman yüzeyi arasındaki ince yapışkan tabaka ise özel bir arayüz sonlu elemanı ile modellenmektedir. Arayüz elemanında literatürde mevcut test sonuçlarına dayanan ampirik bir kırılma kriteri kullanılmakta olup bu arayüz elemanı yapıştırılan çelik plakanın akması veya karbon fiber tabakanın kopmasından başlayarak tabakaların beton yüzeyden ayrışmasına kadar değişen göçme mekanizmalarını modelleyebilmektedir. Bu tür yapısal güçlendirme yaklaşımının pratikteki uygulamalarında en kritik unsur yapıştırılan plakaların eleman uçlarındaki veya birleşimlerdeki ankraj şartlarıdır. Bu ankraj durumu uygulamanın başarısını ve etkinliğini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle özel bir köşe bağlantı ve ankraj elemanı da düğüm süper elemanı formülasyonuna dahil edilmiştir. Bu sayede eleman uçlarındaki ve birleşimlerdeki ankraj ve süreklilik şartları süper elemanın davranışına yansıtılabilmektedir. Anahtar Sözcükler: doğrusal olmayan sonlu elemanlar yöntemi, süper (makro) eleman, kısıt denklemleri, statik yoğunlaştırma, çerçeve elemanı, arayüz elemanı.
A materially non-linear layered beam super element is developed for the analysis of RC beams and columns strengthened by externally bonded steel/ FRP plates. The elasto-plastic behavior of RC member is incorporated by its internally generated or externally supplied moment-curvature diagram. The steel plate is assumed to be elasto-plastic and the FRP laminate is assumed to behave linearly elastic up to rupture. The thin epoxy layer between the RC member and the externally bonded lamina is simulated by a special interface element which allows for the changing failure modes from steel plate yielding/ FRP plate rupture to separation of the bonded plates as a result of bond failure in the epoxy layer. An empirical failure criterion based on test results is used for the epoxy material of the interface. The most critical aspect of such applications in real life frame structures is the anchorage conditions at the member ends and junctions. This has direct influence on the success and the effectiveness of the application. Therefore, a special corner piece anchorage element is also considered in the formulation of the joint super element, which establishes the fixity and continuity conditions at the member ends and the joints. Keywords: nonlinear finite element method, super ( macro) element, constraint equations, static condensation, frame element, interface element.