Tez No İndirme Tez Künye Durumu
113423
Modern dönemde Becker ve Goffman'ın yaklaşımlarında etiketlenmiş suçlu anlayışı ve günümüzdeki yansımaları / The concept of labelled criminal reflected in the works of Becker and Goffman within the intellectual framework of the modernist era and its implications to the present
Yazar:AYÇA GELGEÇ BAKACAK
Danışman: Y.DOÇ.DR. ASLIHAN ÖĞÜN
Yer Bilgisi: Hacettepe Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Sosyoloji = Sociology
Dizin:Becker, Howard = Becker, Howard ; Goffman, Erving = Goffman, Erving ; Suç = Crime ; Suçlular = Criminals
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
89 s.
Sapma ve suç, 18. yüzyıldan bu yana hem sosyolojik hem de kriminolojik çalışmaların odağında olmuştur. Toplumsal düzenin ve birlikteliğin sağlanması amacıyla geliştirilen norm ve değerlere uymamak olarak tanımlanan sapma, sosyolojik suç teorileri içerisinde farklı açılardan ele alınmıştır. Modern teoriler içerisinde sapmayı, yapı, çatışma, kontrol teorilerinden yola çıkarak açıklayan yaklaşımlar daha çok yapıya ve yapının korunmasına öncelik vermişlerdir. Birey, anlam ve etkileşimi ön plana çıkaran sembolik etkileşimci teorinin çatısı altında değerlendirilen ve çalışmanın konusu olan Etiketleme Teorisi sapmayı bireyi temel alarak incelemiş ve sapmış davranış gösteren bireylerin toplum içerisindeki konumlarını değerlendirmiştir. Etiketleme teorisi, Howard Becker ve Erving Goffinan'ın çalışmalarından hareketle incelenmiş ve etiketleme modernitenin sosyal kontrol ve düzen anlayışıyla ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; 1- Sapmış davranışın tanımlanmasında ve sapmış olarak etiketlenen bireylerin yeniden topluma kazandırılmasında çeşitli kurumların sosyal kontrol mekanizması olarak nasıl kullanıldığını ve 2- Modernitenin sosyal düzeni sağlamaya yönelik olarak kullanıldığı bu mekanizmalardan birinin bireylerin "etiketlenmesi" olduğunu göstermektir. Çalışma aynı zamanda sapmayla ilişkisi içinde etiketlemenin suç sosyolojisindeki durumunu ve postmodern düşüncedeki yerini de değerlendirmeye çalışmıştır.
Crime and deviance have been the focus of both sociological and criminological studies. Deviance defined as violation of the norms and values developed to provide social order and unity, has been studied from different points of view in sociological crime theories. Approaches explaining deviance in modern theories which take the concept of social structure, conflict and control as their main starting points, emphasized mostly the social order and its maintenance. In this study Labeling Theory, which is evaluated under the framework of Symbolic Interactionist Theory, is being studied through its emphasize on individual, meaning and interaction. Labelling/intcractionist theory assumes that individual's identity is formed through a process of interaction over time. Therefore it evaluates deviant behavior as a result of this identification which is called "labeling". Within this process, the individual is becoming "criminalized'. Labeling Theory is examined through the works of Howard Becker and Erving Goffinan and the process of labeling is studied with regards to the concepts of social control and order in modernity. This study aims to (1) show how various institutions are used as social control mechanisms in labeling individuals as deviants as well as their reintegration to the society, and (2) to reveal one of the most significant mechanism in modernity, 'which is the labeling of individuals', in order to maintain social order. This study also tries to evaluate the process of labelling with regards to deviance in sociology of crime and its significance in postmodern thinking.