Tez No İndirme Tez Künye Durumu
334920
Alıç sirkesinin biyoaktif özelliklerinin ve metabolik etkilerinin incelenmesi / Determination of bioactive properties and metabolic effectsof hawthorn vinegar
Yazar:ZEHRA KADAŞ
Danışman: DOÇ. GÜLSÜN AKDEMİR EVRENDİLEK
Yer Bilgisi: Abant İzzet Baysal Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Gıda Mühendisliği = Food Engineering
Dizin:Alıç = Hawthorn ; Sirke = Vinegar
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
89 s.
Bu tezde Bolu İli ve çevresinde halk arasında yaygın bir kullanımı olan alıç sirkesinin genel bileşimleri, asitlik, pH, ? Briks, kondaktivite (iletkenlik), renk, viskozite, toplam antosiyanin miktarı, antioksidan ve fenolik madde kapasitesi, mineral madde içeriği FT-IR ve DSC analizleri ile antimikrobiyal etki özelliği araştırılmıştır.Yöresel olarak tüketimi fazla olan alıç sirkesinin, kalp-damar sistemi üzerinde pozitif etkiler gösteren bileşikler içerdiği bilinmektedir. Bu nedenle çalışma kapsamında gönüllük esasına dayalı olarak belirlenmiş 37 hastaya 4 hafta süresince günde yarım su bardağı ılık suya ilave edilip içilmek suretiyle 1 tatlı kaşığı piyasadan temin edilen sirke verilerek bu kişilerde kilo değişimi, kan basıncı, glukoz, üre, kreatinin, SGOT, SGPT, kolesterol, LDL, VLDL, trigliserid, glikohemoglobin (HbA1c) ve EKG analizleri yapılmış ve kişilerdeki yan etkileri, yeme alışkanlığı değişimi ve psikolojik olarak iyi hissedip hissetmeme gibi ölçümler yapılmıştır.Yapılan analizlerde alıç sirkesinin yüksek miktarda fenolik madde içerdiği ve yüksek oranda antioksidant kapasitesine sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, alıç sirkesinin kan şekerini düşürmede, kolesterolün azaltılmasında, trigliserid seviyesinin düşürülmesinde, kilo kaybında ve HbA1c seviyesinin düşürülmesinde etkin olduğunu göstermiştir. Bu nedenle alıç sirkesinin alternatif tıpta kullanım potansiyelinin araştırılması gereklidir
In this thesis, the characteristics of Hawthorn vinegar which is widely used in Bolu Province and its counties such as the general compounds, acidity, pH, ? Brix, conductivity, color, viscosity, total anthocyanin content, total antioxidant capacity, total phenolic substance capacity, mineral substance content, FT-IR and DSC analysis with antimicrobial effects were investigated.It is known that more consumed locally Hawthorn vinegar has compounds which have positive effects on cardiovascular system. Total of 37 volunteers were involved in the study and they were asked to consume one spoon of vinegar mixed with half glass of warm water for four weeks and weight change, blood pressure, glucose, urine, creatinine, SGOT, SGPT, cholesterol, LDL, VLDL, triglyceride, glycohemoglobine (HbA1c) and EKG measurement were done, and measurements of any side effects, changes in both eating habits and psychological feelings were observed.It was determined that Hawthorn vinegar has high amount of phenolic substance content and high antioxidant capacity. Moreover, it was concluded that Hawthorn vinegar is very effective lowering sugar, cholesterol and triglyceride level in blood as well as HbA1C. Therefore, the potential use of Hawthorn vinegar in alternative medicine needs to be searched.