Dinamik çok-amaçlı eniyileme problemleri (DÇAEP) on yıldan daha uzun bir süredir farklı alanlarda çalışan araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Zamana bağlı olarak, bir veya birden fazla amaç fonksiyonundaki değişimler, kısıtlarda olan değişimler ve/veya problem parametrelerinde olan değişimler, DÇAEP'lerdeki dinamik davranış formlarına örnek olarak verilebilir. Değişim karakterizasyonu, birçok dinamik çok amaçlı evrimsel algoritmanın (DÇAEA) performansının, değişimlere etkin bir şekilde adapte olunarak ve tepki verilerek iyileştirilmesi için, en önemli aşamadır. Bu tezde, değişimin tespiti, değişimin büyüklüğünün tespiti ve değişimin tipinin tespiti olmak üzere üç çeşit karakterizasyon tekniği sunulmuştur. İlk olarak, literatürde sunulan test problemleri için sensör-tabanlı farklı değişim tespit teknikleri sunduk. Değişimin çok zor algılanabildiği problemlere yönelik olarak, popülasyon tabanlı ve sensör tabanlı yöntemleri içeren yeni bir melez yaklaşım da, çalışma kapsamında sunulmuştur. Yöntemlerin performanslarını doğrulamak için, farklı dinamizm özellikleri gösteren ve farklı tipten birçok test içeren kapsamlı bir test problem seti göz önüne alınmış olup, yapılan çalışmalarda sunulan yöntemlerimiz alternatiflerinden, gerçek pozitif oran ve kullanılan sensör sayılarına göre önemli ölçüde daha iyi bir performans ortaya koyduğu gözlemlenmiştir.
Tezin ikinci aşamasında, DÇAEP'lerde değişimin büyüklüğünü tespit etmek için yeni bir teknik önerilmiştir. Farklı test problemleri ve değişim büyüklüğü seviyeleri kullanılarak gerçekleştirilen deneysel çalışma, tekniğimizin performansını doğrulamaktadır. Ayrıca, değişim tespit mekanizmalarının, değişimin büyüklüğünü tespit tekniğinin ve yeni bir tepki mekanizmasının NSGA-II algoritmasına entegrasyonu ile ortaya çıkan, değişime duyarlı NSGA-II (CR-NSGA-II) algoritması olarak adlandırdığımız özgün bir algoritmayı da, çalışmamız kapsamında önermekteyiz. Algoritmamız, göz önüne alınan metriklerin ve test problemlerinin büyük bir kısmı için önde gelen DÇAEA'lardan daha iyi sonuçlar vermiştir. Değişimin karakterizasyonuna yönelik üçüncü çalışma olarak, DÇAEP'ler için değişimin tipinin tespitine yönelik bir yöntem sunulmaktadır. Buna ek olarak, verilen bir DÇAEA ile tip tespiti yöntemimizi içeren melez bir teknik de çalışma kapsamında önerilmiştir. Dört tip ve beş metrik için yedi test problemi kullanarak yaptığımız deneysel çalışma, melez tekniğimizin önemini ve tip tespit yöntemimizin katkısını açık bir şekilde doğrulamaktadır.
Son aşamada, önerilen teknikler gerçek bir dünya problemine uyarlanmıştır. Bu kapsamda, özellik kaymaları gösteren veri akışı sınıflandırılmasını ele alan yeni ve etkili bir sistem önerilmiştir. Bu sistemin ilk yapı taşı, Dinamik Filtre Tabanlı Özellik Seçimi olarak adlandırılan ve veri akışı işlemi süresince devamlı olarak en iyi kümeyi seçerek özellik kaymasını ele alan, dinamik çok amaçlı bir evrimsel algoritmadır. Ayrıca, bu algoritma ile birlikte çalışması için, yeni bir özellik kayması tespit yöntemi önerilmiştir. Önerilen sistemde, sadece bu algoritma tarafından seçilen özelliklere yoğunlaşarak veri akışını sınıflandıran Yapay Sinir Ağları kullanılmıştır. Gerçekleştirilen deneysel çalışma, sistemimizin kullanılan veri kümelerinde sınıflandırma doğruluğu ve özellik kaymasından sonra iyileşme yeteneği açısından referans algoritmalardan önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymaktadır.
|
Dynamic Multi-Objective Optimization Problems (DMOPs) have been gained a great attention from researchers in various domains for more than ten years. Changes in one or more objective functions, changes in constraints and/or changes in problem parameters over time are example forms of dynamic behavior in DMOPs. Characterization of dynamism for DMOPs is an essential phase, which can be utilized for improving the performance of Dynamic Multi-Objective Evolutionary Algorithms (DMOEAs) by adapting and responding to the changes efficiently. In this thesis, we propose three types of characterization techniques which are detecting the occurrence of changes, detecting the severity of changes and detecting the type of changes in DMOPs. In the first phase of the thesis, we propose various sensor-based techniques for detecting the occurrence of changes in test problems presented in the literature. To deal with challenging problems that expose less detectable environmental changes, a new hybrid scheme is proposed that incorporates sensor-based schemes with the population-based ones. We validate the performance of our change detection schemes on a large set of test problems with all possible types, where our techniques significantly outperform the other alternatives with respect to both true positive rates and the number of sensors invoked.
As part of the thesis, a new technique is presented for detecting the severity of changes for DMOPs. We also propose a novel adaptive algorithm called change-responsive NSGA-II (CR-NSGA-II) that incorporates the change detection schemes, our technique for detecting severity of change and a new response mechanism into the NSGA-II algorithm. Our algorithm demonstrates significantly better results than the leading DMOEAs on majority of test problems based on various metrics for evaluating DOMEAs. As the third type of change characterization, we propose a type-detection mechanism for DMOPs. A hybrid technique is proposed by incorporating our type detection mechanism with a given DOMEA, which is validated with an empirical evaluation by using seven test problems from all four types of DMOPs.
In the final phase, we apply our proposed techniques on a real-world problem. A new and efficient framework to deal with the classification of data streams when exhibiting feature drifts is proposed. The first building block of the framework is a dynamic multi-objective evolutionary algorithm called Dynamic Filter-Based Feature Selection (DFBFS) algorithm, which handles feature drifts by continuously selecting the optimal set of features during the stream processing. In the proposed framework, the Artificial Neural Network (ANN) is utilized to classify the data streams by only focusing on the selected features using the DFBFS algorithm. The experimental evaluation validates our framework, as it significantly outperforms reference algorithms in terms of classification accuracy and the ability of fast recovery after the occurrence of feature drifts on the evaluated datasets. |