Tez No İndirme Tez Künye Durumu
588412
Efficient personalized learning to rank from implicit feedback for time-sensitive recommendations / Zaman duyarlı öneriler için örtük geri bildirimden verimli şekilde kişiselleştirilmiş sıralama öğrenme
Yazar:ARİF MURAT YAĞCI
Danışman: PROF. DR. SADIK FİKRET GÜRGEN ; DR. ÖĞR. ÜYESİ TEVFİK AYTEKİN
Yer Bilgisi: Boğaziçi Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2019
174 s.
Bu tez zaman duyarlı öneriler, örtük kullanıcı geri bildirimi ve sıralama öğrenme kesişimindeki problemlere odaklanmaktadır. Zaman duyarlılığı sağlamak için başlıca zorluklara dikkat çekilmekte, örtük geri bildirimi işleyebilmenin önemi belirtilmekte ve zaman duyarlı öneriler için örtük geri bildirimden öğrenebilen modeller vurgulanarak sıralama öğrenme yöntemlerine genel bir bakış sunulmaktadır. Daha sonra ise büyük ölçekli örtük geri bildirim veri kümeleri ve akışlarını işleyebilen ve zaman duyarlı öneri oluşturmadaki zorlukları aşabilen yeni ve geliştirilmiş kişiselleştirilmiş sıralama öğrenme yöntemleri önerilmektedir. Bu öneriler şunları kapsamaktadır: (i) İşbirlikçi filtreleme için kullanıcı geri bildirim verisi akışı madenciliği ve SASCF algoritması, (ii) Paralel kişiselleştirilmiş çift ögeli sıralama öğrenme ve PLtR algoritma ailesi, (iii) Matris ayrıştırma modellerinden en üst N öge tahmin etmenin verimliliğini artırma ve MMFNN meta-algoritması, (iv) Kullanıcı oturumlarında yönelim öğrenme ve BRF algoritma ailesi, (v) Soğuk başlangıç ortamında doğru zamanlı talep dışı öneriler ve hibrit bir sıralama öğrenme yaklaşımı. Önerilen yöntemlerin hem teorik hem de gerçek hayat verileri üzerinde yapılan deneysel analizlerinin sonuçları, sıralama doğruluğu, uyum sağlayabilme, öge çeşitliliği, verimlilik ve ölçeklenebilirlik kriterleri için önemli performans ve dengeleme iyileşmeleri göstermektedir.
This thesis focuses on the problems at the intersection of time-sensitive recommendations, implicit user feedback, and learning to rank. Major challenges for achieving time sensitivity are distinguished, the importance of handling implicit feedback is emphasized, and an overview of learning to rank methods is presented with an emphasis on the models that can learn from implicit feedback for time-sensitive recommendations. Subsequently, novel and improved personalized learning to rank methods are proposed to handle large-scale implicit feedback datasets and streams as well as to defeat the different challenges for achieving time-sensitive recommendations. These proposals comprise: (i) Mining the user feedback stream for collaborative filtering and the SASCF algorithm, (ii) Parallel personalized pairwise learning to rank and the PLtR family of algorithms, (iii) Improving the efficiency of top-N predictions from matrix factorization models and the MMFNN meta-algorithm, (iv) Learning intention in user sessions and the BRF family of algorithms, and finally (v) Timely push recommendations in a cold start setting and a hybrid learning to rank approach. Theoretical as well as extensive empirical analyses of the proposed methods on real-life data show significant performance and trade-off improvements with respect to ranking accuracy, adaptivity, diversity, efficiency, and scalability.