Tez No İndirme Tez Künye Durumu
704937
E-hizmetlerin ve büyük veri analizinin değerlendirilmesi: Libya'daki üniversite öğrencileri ve kullanıcıları açısından Libya İstatistik ve Sayım Bürosu (vaka çalışması) / The evaluation of e-services and big data analysis: Libyan Bureau of Statistics and census for university students and users in Libya (case study)
Yazar:SALEM ABDULALI AHMED ABDULALI
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN GÜLTEPE
Yer Bilgisi: Kastamonu Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control ; Kamu Yönetimi = Public Administration
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2021
76 s.
Günümüzde dijital teknolojilerin; veri toplama, depolama ve analiz etmedeki etkinleştirici rolü, işletmeler için operasyonlarını yönetme ve başkalarıyla rekabet etme konusunda fırsatlar yarattığı bilinmektedir. Bu yüzden toplanan verilerin analizi ile rekabette avantaj sağlamaya, daha iyi kararlar almaya, yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye, kalite ve verimliliği artırmaya, müşterileri ve pazarı daha iyi anlamaya yardımcı olabilecek yeni uygulamalar geliştirmek mümkündür. Libya'da bulunan İstatistik Ve Sayım Bürosu, Libya ulusal istatistiklerinin araştırılması ve toplanması için bir merkez ofistir. Bu büronun web sitesinde çeşitli materyaller aracılığıyla mevcut bilginin dağıtımı sağlanmaktadır. Bu tez çalışmasında, Libya'daki İstatistik Ve Sayım Bürosu verilerine göre Libya'da altı farklı üniversitede görev yapan akademik personele ve öğrenim gören üniversite öğrencilerine uygulanan bir anket ile araştırma modeli kullanılarak; karşılaşılan zorluklar, büyük veri/büyük veri analitiği kullanımı ve kamu değeri yaratma arasındaki olası bağlantıların ortaya konulması amaçlanmıştır. Uygulanan anket sonucunda elde edilen verilerin; normal dağılışa uygun ve aynı zamanda güvenilirliğinin yüksek olduğu istatistiksel olarak belirlenmiştir. Ayrıca çalışma sonucunda; kullanıcı güvenini ve algısı, kullanıcı performansı, verimlilik, web sitesi bütünlüğü, web sitesi kısıtlamaları ve istatistiksel geleneksel yöntemleri değişkenlerin ölçümü için uygulanan ölçek güvenilir bulunmuştur. İstatistik ve sayım bürosu web sitesinin kullanımının, üniversitelerin öğrencileri ve akademik personelinin eğitim yeterlilik becerilerine dayandığı; verimliliğin, kullanıcı güveni ve algısın ile web sitesi kısıtlamalarına dayandığı fakat istatistiksel geleneksel yöntemlerin etkisi olmadığı; web sitesi bütünlüğünün, kullanıcı güveni ve algısına dayandığı fakat istatistiksel geleneksel yöntemler ile websitesi kısıtlamalarının kullanıcı üzerinde hiçbir etkisi olmadığı; demografik değişkenlerden cinsiyet ve yaşın, verimlilik, websitesi bütünlüğü ve kullanıcı performansı açısından bir etkisi olmamasına rağmen eğitimin her konuda etkili olduğu görülmüştür.
Currently, digital technologies; Its enabling role in collecting, storing, and analyzing data is known to create opportunities for businesses to manage their operations and compete with others. Therefore, with the analysis of the collected data, it is possible to develop new applications that can help gain competitive advantage, make better decisions, develop new products and services, increase quality and efficiency, and better understand customers and the market. The Statistics and Census Bureau in Libya is a central office for the research and collection of Libyan national statistics. The distribution of available information is provided through various materials on the website of this bureau. In this thesis, according to the data of the Statistics and Census Bureau in Libya, using a research model with a questionnaire applied to the academic staff and university students working in six different universities in Libya; It is aimed to reveal the possible links between the challenges faced, the use of big data/big data analytics and creating public value. The data obtained as a result of the applied survey; was determined statistically that it is suitable for normal distribution and at the same time its reliability is high. In addition, as a result of the study; The scale applied to measure the variables of user trust and perception, user performance, productivity, website integrity, website restrictions, and statistical traditional methods was found to be reliable. The use of the statistics and census bureau website is based on the educational qualification skills of the students and academic staff of the universities; efficiency is based on user trust and perception and website constraints, but statistical traditional methods have no effect; website integrity is based on user trust and perception, but statistical traditional methods and website restrictions do not affect the user; Although gender and age, which are demographic variables, have no effect on productivity, website integrity, and user performance, it has been seen that education is effective in all aspects.