Tez No İndirme Tez Künye Durumu
361935
Sevgi Soysal'ın romanlarında özne ve iktidar / Subject and power in Sevgi Soysal's novels
Yazar:EGEM ATİK
Danışman: DOÇ. DR. HALİM KARA
Yer Bilgisi: Boğaziçi Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Konu:Türk Dili ve Edebiyatı = Turkish Language and Literature
Dizin:12 Mart 1971 Dönemi = 12 March 1971 Period ; Karakter değişimi = Character change ; Roman = Novel ; Roman karakterleri = Novel characters ; Soysal, Sevgi = Soysal, Sevgi ; Türk romanı = Turkish novel ; Yeni Türk edebiyatı = New Turkish literature ; Özne = Subject ; İktidar = Government ; İktidar ilişkileri = Government relations
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
132 s.
Bu tez çalışması, Sevgi Soysal'ın Yürümek, Yenişehir'de Bir Öğle Vakti ve Şafak romanlarındaki özne ve iktidar ilişkisini karakterlere odaklanarak incelemektedir. Çalışmada Sevgi Soysal'ın roman karakterlerinin birer özne olarak inşa edilme süreçleri tartışmaya açılmaktadır. Bu özneliğin karakterlere iktidar tarafından dayatıldığı, bu sayede onları disiplinize etmenin ve iktidara tabi kılmanın amaçlandığı ortaya konmaktadır. Yazar bu özneleştirme sürecini görünür kılarak iktidarın baskı uygulamak için yalnızca polis, asker, mahkeme gibi görünür unsurları kullanmadığını, bireylerin kimliklerine müdahale ederek de onlara boyun eğdirdiğini vurgular. Bir yandan da iktidara yönelik eleştirisini duyurma fırsatını bulur. Tez, Soysal'ın tüm romanlarında ön plana çıkan değişim sorunsalını, karakterlerin iktidar tarafından kendilerine dayatılan öznelik sınırlarını değiştirme çabası üzerinden ele alıp iktidarın baskıcılığına karşı bir direniş arayışı çerçevesinde değerlendirmektedir. Bu değişimin kolaylıkla gerçekleşememesi, hem iktidarın öznelerin içine işleyen dayatmalarından kurtulmanın basit olmadığını, hem de karakterlerin gerçekçi bir portreyle sunulduğunu gözler önüne serer. Tüm zorluğuna rağmen, çalışmada incelenen roman karakterleri, kendilerini belirli kimlik kalıplarıyla sınırlandıran iktidarın diğer insanları da tahakküm altına almasını dert edinirler. Bu dert edinme ile karakterlerin topluma dair bir sorumluluk almaya, iktidara karşı verdikleri mücadeleyi genişleterek iktidarın kollarının uzandığı diğer insanları da kapsayacak bir mücadeleye dönüştürmeye yöneldikleri iddia edilmektedir.
This thesis explores the relationship between subject and power in Sevgi Soysal's novels, entitled Yürümek, Yenişehir'de Bir Öğle Vakti and Şafak, with a focused examination of the characters. The process of subjectification that the characters of Sevgi Soysal's novels undergo are discussed and explored in the study; it is asserted that this subjectification is imposed upon these characters by power, in order for them to be disciplined and subjugated By exhibiting this subjectification process, the author emphasizes that power does not only oppress people by using visible means such as the police, the military or the court of law, but interferes with their identity to make them comply and conform; this also lets the author point out her criticism towards power structures. The thesis takes the problem of transformation, which is prominent in all of Soysal's novels, as an attempt to change the boundaries of the subjects imposed by the powers that be and interprets it as a pursuit of a resistance against power. The fact that this transformation cannot take place easily both proves that subjects cannot simply get rid of the power's oppression they have internalized, and points out that the characters are portrayed realistically. Despite all difficulties, the characters studied in this thesis grow concerned about the fact that power, which puts boundaries upon them using certain generalized identities, dominates other people as well. The thesis examines the idea that the characters are inclined to take responsibility for society's struggles, and to transform this struggle against power into an endeavour embracing and involving all the people whom the arms of power reach.