Tez No İndirme Tez Künye Durumu
133139 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Ana bilgisayar ile kişisel bilgisayarlar arasında akıllı arayüzün tasarlanıp gerçekleştirilmesi / Design and implementation intelligent interface between personal computers to mainframe systems
Yazar:FERZAN YALKUT
Danışman: YRD. DOÇ. DR. AYDIN CARUS
Yer Bilgisi: Trakya Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Arayüzler = Interfaces ; Bütünleşme = Integration ; Kişisel bilgisayarlar = Personal computers ; TCP/IP = TCP/IP ; İnternet protokolleri = Internet protocols
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2002
112 s.
ÖZET Ana bilgisayar ile kişisel bilgisayarlar arasındaki akıllı arayüzler; günümüz bilişim teknolojisi yayınlarında sıklıkla kullanılan e-business, B2B ve B2C gibi kavramların kombinasyonlarından oluşan ve bu kavramları bütünleştiren bir teknolojidir. Dünyadaki kuruluşlar, genellikle ana bilgisayar platformlarında bulunan eski büyük uygulamaları yeni teknoloji ile kullanmanın en iyi yollarını aramaktadırlar. Bu çalışmada, kuruluşların ana bilgisayarlardaki veri ve uygulamalara, kişisel bilgisayarlar kullanılarak erişim ve denetimin sağlanması için gerekli yazılım mimarilerinin seçim kriterleri ortaya konulmuştur. Böylece varolan kurumsal uygulamaların gücü arttırılmakta, daha etkin geliştirme dilleri, işletim ortamı ve yeni yazılım mimarileri kullanılarak eski teknoloji veya eskiden alınmış olan zayıf tasarım kararlarının etkisini azaltmak için çözüm önerileri sunulmuştur.
Abstract Today the IT literature is full of words like e-business, B2B and B2C, but for some reason middleware, the "glue" that combines all these concepts. In this study; had explained network technologies, intranet, extranet, internet and middleware base concepts. This study will try to shed some lights on the concept of middleware and its relations with application integration. Enterprises look for feasible solution to run old mainframe applications that could use new technology environment. In this study, we have produced software architecture selection criteria that accessing mainframe applications and datas from personel computer environment. So that, we have reflected desktop utilities to mainframe applications.