Tez No İndirme Tez Künye Durumu
103211
Afektif bozuklukların lityuma yanıtında olaya ilişkin potansiyellerin özellikleri / Event related potential (ERP) correlates of lithium responsiveness in affective disorder
Yazar:METE ŞAYLAN
Danışman: PROF. DR. OLCAY YAZICI
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Tıp Fakültesi / Psikiyatri Ana Bilim Dalı
Konu:Psikiyatri = Psychiatry
Dizin:
Onaylandı
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2001
101 s.
Giriş Lityuma yanıt öngörücülerinin kullanılması gereksiz ilaç kullanımını, yan etkilerin riskini, hastaneye yatışların ve yinelemelerin sıklığını azaltabilir. Elektrofizyolojik yöntemlerde dahil olmak üzere, bazı biyolojik ve klinik değişkenler lityuma yanıtı öngörebilmek için önerilmiştir. Bu çalışma, koruma sağaltımının erken döneminde, lityuma yanıt gruplarım birbirinden ayırt edebilen elektrofizyolojik değişkenleri araştırmayı amaçladı. Yöntem Denekler İstanbul Tıp fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Duygudurum Biriminden izlenen hasta grubu içinden seçildi. Lityuma yanıt şekli kesin olarak belirlenmiş hastalar çalışmaya alındı. 31 İkiuçlu I bozukluk hastasının, sosyodemografik ve klinik özellikleri, işitsel ve görsel uyarılmış potansiyellerinin ve işitsel oddball' in cevaplan analiz edildi. Sonuçlar Lityuma yanıtsız ve yanıtlı her iki grubunda, klinik ve sosyodemografik özellikleri arasında bir fark bulunmadı. En önemli elektrofizyolojik bulgu, lityum kullanımından bağımsız olarak, lityuma yanıt grupları arasındaki P300 farklılığıydı. Lityuma iyi yanıtlı grupta P300 latanslan frontal bölgelerde daha kısa, CZ ve P3' de daha uzun bulundu. Lityuma yanıtsız grupta, oddball paradigmasıyla oluşan Nl latansı 1. haftanın sonunda azalma, 4.haftada artış gösterdi. Bu etki tüm elektrod bölgelerinde gözlendi. P300 genliği, frontal bölgelerde iyi yanıtlı grupta daha yüksekti. Görsel uyarılmış P100 genliği, lityuma kötü yanıtlı grupta 01,02 ve P3' de daha belirgin olmak üzere, lityum kullanımı sonrası her iki grupta artış gösterdi. Lityumun olaya ilişkin potansiyellerin geç parçalan üzerine genel etkisi, genliklerinde artış ve latanslannda azalma şeklindeydi. Bu etki sağaltımın 1.haftasında daha belirgindi.
Introduction The use of response predictors for lithium prophylaxis can reduce unnecessary medication, the risks of side effects, the frequency of hospitalization and recurrences. Some biological and clinical variables were suggested for response prediction in lithium prophylaxis, including electrophysiological ones. This study aimed to investigate electrophysiological variables capable to differentiate lithium response groups, in the early period of prophylaxis. Method The subjects were chosen from the cohort of our lithium clinic in the department of psychiatry mood disorder unit. Patients with a well-decided response profile were included. We analyzed the sociodemographical and clinical characteristics, auditory and visual evoked potentials and auditory oddball responses of 31 bipolar I patients. Results We did not find any difference in the clinical and sociodemographical characteristics of both lithium responsive and unresponsive groups. The important electrophysiological finding was the P300 latency difference between response groups before starting lithium therapy. P300 latencies of lithium responsive group were shorter at frontal sites and longer at CZ and P3. The lithium unresponsive group showed a decrease of Nl latency in the oddball paradigm after first week of lithium administration, then an increase at the forth week. This effect was observable at all electrode sites. P300 amplitude increased at frontal sites in the responsive group. Visual evoked PI 00 amplitude increased in all groups after lithium treatment and more remarkable in the unresponsive group at 01, 02, and P3. A general effect of lithium on late components of evoked potentials was an increase in their amplitude and a decrease in their latencies. This effect was more significant at the first week of treatment.