Tez No İndirme Tez Künye Durumu
316612
Gezgin tasarsız ağlarda tahsisli güvenilir akış denetimi algoritması geliştirilmesi ve uygulaması / Development and applicaton of reservation based reliable flow control in mobile ad hoc networks
Yazar:İBRAHİM ALPER DOĞRU
Danışman: DOÇ. DR. O. AYHAN ERDEM ; PROF. DR. M. ALİ AKCAYOL
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Bilişim Enstitüsü / Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Akış denetimi = Flow control
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2012
92 s.
Bu tezde, gezgin tasarsız ağlar için rezervasyon tabanlı güvenilir akış denetimi (Reservation Based-Reliable Flow Control - RB-RFC) method geliştirilmiştir. Geliştirilen yöntem, bant genişliği rezervasyon işlemi için kullanıcıların atlama noktalarına başvuru yapmaları temeline dayanır. Atlama noktaları, kendilerine başvuran kullanıcılar arasında bant genişliğini eşit olarak paylaştırır. RB-RFC yöntemi ns2 benzetim aracı ile farklı senaryolarda test edilerek; RB-RFC'nin kullanıldığı ve kullanılmadığı durumlarla karşılaştırılmıştır. Ayrıca RB-RFC beş düğüm için uygulanmış ve matematiksel analizi yapılmıştır. RB-RFC ile elde edilen deneysel sonuçlar, geliştirilen yöntemin gezgin tasarsız ağlar'da ağın kaldırabileceğinden fazla trafiğin yüklenmesini engellemede, tıkanıklığı engellemede, paket kayıplarını en aza indirmede ve fazladan enerji harcalamalarına engel olmada başarılı olduğunu göstermiştir.
In this thesis, Reservation Based-Reliable Flow Control (RB-RFC) method has been developed for the Mobile Ad-Hoc Networks (MANETs). The developed method is based on demand of the users for the bandwidth reservation process on nodes on the communication path. The bandwidth has been equally shared by the users. RB-RFC has been tested using ns2 simulator for various simulation scenarios and also extensively compared with non RB-RFC situations. In addition, RB-RFC has been realized using five nodes and analyzed mathematically. Experimental results show that RB-RFC has been successfully prevented packet loss, congestion of network, and wasted energy.