Tez No İndirme Tez Künye Durumu
606171
Accommodating islam and modernity: The case of Abdullah Cevdet's Ictihad (1904-1926) / İslam ve modernite intibakı: Abdullah Cevdet'in İctihad'ı örneği (1904-1926)
Yazar:AHMET FATİH CEYHAN
Danışman: PROF. DR. NURULLAH ARDIÇ
Yer Bilgisi: İstanbul Şehir Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Konu:Siyasal Bilimler = Political Science ; Sosyoloji = Sociology ; Tarih = History
Dizin:Cevdet, Abdullah = Cevdet, Abdullah ; Modern toplum = Modern society ; Modernizm = Modernism ; Söylem analizi = Discourse analysis ; Çatışma = Conflict ; İslam tarihi = Islamic history ; İslamcı akımlar = Islamist currents ; İslamcılık = Islamism ; İslamiyet = Islam ; İçtihatlar = Judicial decisions
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
110 s.
Bu çalışma Osmanlı modernleşmesini, gelenekçiler ve Batıcılar, İslamcılar ve modernistler gibi muhalif gruplar arasında süregelen bir savaş olarak gören "çatışma paradiması"na alternarif teşkil etmektedir. Bunun yerine, İslam dünyasında vuku bulan moderneşme hareketlerinde dinin 1924 yılına kadar tek meşrulaştırıcı unsur olduğunu iddia eden "intibak paradiması"nı benimsemektedir. Bu şekilde, çalışma Abdullah Cevdet'in İctihad'ını söylem analizine tabi tutarak sekülerlik/modernlik ve İslam/din kavramları arasınaki paradoksal ilişkiye dikkat çekmekte ve daha geniş manada Osmanlı modernleşmesinin daha iyi anlaşılmasını sağlamayı hedeflemektedir. Ayrıca bu çalışma Avrupa merkezci, tek boyutlu ve indirgemeci tarih yazımını sorgulamakta ve literatürdeki teorik ve metodolik boşluğun doldurulmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Anahtar Kelimeler: "Çatışma Paradigması", "İntibak Paradigması", Söylem Analizi, Abdullah Cevdet, İctihad.
This study is an alternative to the "conflict paradigm" which approaches Ottoman modernization as a battle between "conflicting parties" like modernists and Islamists or Westernists and traditionalists. Instead of the conflict paradigm, I embrace Ardıç's "accommodation paradigm" which argues that religion was the single most important legitimation tool for all modernist movements in the Islamic world until 1924. In this way, this study points out the paradoxical relations between secularism/modernism and Islam/religion in a larger sense contributing a better understanding of Ottoman modernization in the case of Abdullah Cevdet's Ictihad through employing discurse analysis method. The study also, aims to contribute to an alternative to Euro centric, one dimensional and reductionist historiography and help fill the theoretical as well as the metholodical gap in the literature. Keywords: Conflict Paradigm, Accommodation Paradigm, Discourse Analysis, Abdullah Cevdet, İctihad.