Tez No İndirme Tez Künye Durumu
502966
BIM-CAREM: A reference model for building information modelling capability assessment / BIM-CAREM: Yapı bilgi modellemesi yetkinlik değerlendirmesi için bir referans model
Yazar:GÖKÇEN YILMAZ
Danışman: YRD. DOÇ. DR. ASLI AKÇAMETE GÜNGÖR ; PROF. ONUR DEMİRÖRS
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Enformatik Enstitüsü / Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2017
268 s.
Yapı Bilgi Modellemesi (YBM), inşaat projesi yönetimindeki geleneksel yöntemlerin verimsizlikleri nedeniyle farklı ülkelerdeki çeşitli inşaat firmaları tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Mimarlık, Mühendislik, İnşaat ve Tesis Yönetimi firmaları, YBM kullanım performanslarını ölçmek ve iyileştirmek için mevcut YBM uygulamalarının etkinliğini değerlendirmeye ihtiyaç duyarlar. Bu amaçla, çeşitli YBM yetkinlik ve olgunluk değerlendirme modelleri oluşturulmuştur. Değerlendirme amaçları ve uygulama alanlarındaki farklılıklar nedeni ile bu modeller farklı kullanıcılara hitap etmektedir. Bu nedenle, inşaat sektöründe herkesçe kabul gören ve yaygın olarak kullanılan bir YBM değerlendirme modeli bulunmamaktadır. Ayrıca, inşaat projesi yaşam döngüsünün fazlarında farklı paydaşlar tarafından birçok bilgi üretilmekte ve kullanılmaktadır. İnşaat projelerinin parçalı yapısı, YBM uygulamalarının inşaat süreçleri bazında değerlendirilmesini gerektirir. Ancak, literatürdeki modeller süreç bazlı bir BIM performans değerlendirmesi sağlamamaktadırlar. Bu çalışmada, inşaat süreçlerinin YBM yetkinliklerini değerlendirmek için BIM-CAREM adı verilen bir referans model geliştirilmiştir. BIM-CAREM, YBM Süreçleri Referans Modeli ve YBM Ölçüm Çerçevesi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, tüm tesis yaşam döngüsünü kapsayan önemli Mimarlık, Mühendislik, İnşaat ve İşletme ve Bakım süreçlerinin bir listesi bulunmaktadır. Her süreç, sürecin amacı ve YBM çıktılarına dayanarak tanımlanmaktadır. İkinci bölümde, YBM yetkinlik seviyeleri, ilişkili YBM öznitelikleri ve bir derecelendirme ölçeği tanımlarını içermektedir. Model, ISO/IEC 33000 standardının meta modeli ile uyumlu olarak oluşturulduktan sonra YBM uzmanlarının görüşleri ve bir araştırıcı durum çalışması sonuçları doğrultusunda iki kez güncellenerek geliştirilmiştir. Daha sonra, model nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan çoklu durum çalışmaları yöntemi ile dört farklı firmada test edilmiştir. Sonuçlar, modelin tesis yaşam döngüsündeki önemli inşaat süreçlerini kapsadığını ve farklı yetkinlik seviyelerindeki firmaların süreçlerindeki YBM yetkinliklerini tespit edebildiğini göstermektedir.
Building Information Modelling (BIM) has been implemented by various Architecture, Engineering, Construction and Facilities Management (AEC/FM) firms in various countries due to inefficiencies in traditional construction project management practices. AEC/FM organization require to gauge the effectiveness of their BIM implementations for measuring their performance and enabling continuous improvement in BIM usage. Therefore, various BIM capability and maturity models are developed to help organizations achieving different BIM assessment purposes in AEC/FM industry. Due to the differences in applicability and focus of these models, they meet the demands of different BIM users. Thus, there is no commonly accepted and broadly used BIM capability assessment model in the AEC/FM industry. Furthermore, various types of facility information are generated and used by different stakeholders in different facility life cycle stages. Fragmented structure of construction projects require assessing BIM implementations based on specific processes. Nevertheless, the models in literature, do not enable process based BIM capability assessments. In this study, a reference model for assessing BIM capability of AEC/FM processes, which is called BIM-CAREM, is developed. BIM-CAREM is composed of two parts which are BIM Process Reference Model and BIM Measurement Framework. In the first part, key AEC/FM processes have been determined and defined in terms of process purpose and BIM outcomes. In the second part, BIM capability levels, associated BIM attributes, and a rating scale have been defined to be used during assessments. BIM-CAREM is developed based on the meta-model of ISO/IEC 33000 and later, an iterative development is performed through expert reviews and an exploratory case study. Finally, it is tested in four different firms using multiple case studies method. The results indicate that, BIM-CAREM is capable of covering key processes of facility life cycle and that BIM capability levels and BIM attributes are suitable for identifying BIM capabilities of different processes of organizations at various capability levels.